Συμφωνία Aegean – ΕΛΠΕ για τις πρώτες «πράσινες» πτήσεις

Ξεκινάει η χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»


 Ξεκινάει η χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».


Πραγματικότητα αποτελεί η συμφωνία της Aegean και των Ελληνικών Πετρελαίων για το πρώτο πρόγραμμα χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (Sustainable Aviation Fuels-SAF) σε πτήσεις στην Ελλάδα. Τα ΕΛΠΕ, μέσω της θυγατρικής τους ΕΚΟ, ανέλαβαν να εξασφαλίσουν την προμήθεια SAF στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». H Aegean δεσμεύτηκε να χρησιμοποιεί SAF σε πτήσεις της που αναχωρούν από τη βάση της στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας την πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία και μία από τις λίγες στην Ευρώπη, που πραγματοποιεί πτήσεις σε τακτική βάση με βιώσιμα καύσιμα. Τη συμφωνία παρουσίασαν, χθες, ο πρόεδρος της Aegean Ε. Βασιλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης, στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή σε κοινή συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών.

Μέσω του πρώτου προγράμματος χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, οι δύο οργανισμοί ανοίγουν τον δρόμο για την έγκαιρη προσαρμογή της Ελλάδας στους στόχους της επικείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για υποχρεωτική χρήση SAF 2% το 2025 σε όλες τις πτήσεις από τα αεροδρόμια της Ε.Ε., θέτοντας τα θεμέλια για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα συμπεριλάβουν τη χώρα στον χάρτη των βιώσιμων αερομεταφορών. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Aegean και τα ΕΛΠΕ επεσήμαναν την ανάγκη ένταξης των SAF στον εθνικό ενεργειακό και κλιματικό σχεδιασμό και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης και της χρήσης τους στην Ελλάδα, ενόψει και των επικείμενων ευρωπαϊκών δεσμεύσεων με αφετηρία το 2025 και εφεξής.

«Η συνεργασία μας με τον όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων για τη χρήση μείγματος SAF σε πτήσεις μας από τη βάση της Θεσσαλονίκης, παρά τη δυσμενή συγκυρία και τις επιπτώσεις στο κόστος των καυσίμων, υλοποιεί τη δέσμευσή μας για συνεχή αύξηση του οικονομικού μας αποτυπώματος ενόσω το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα θα μικραίνει. Ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα μπορέσουμε να εφοδιάζουμε με καύσιμα που εμπεριέχουν SAF και τις πτήσεις μας που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας», ανέφερε ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης.

«Η χρήση SAF αποτελεί μια εφικτή και αποτελεσματική λύση για τη βραχυπρόθεσμη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, χωρίς να απαιτούνται τροποποιήσεις στον κινητήρα, ή σημαντικές αλλαγές στην υποδομή των αεροδρομίων. Ομως, το κόστος του νέου αυτού καυσίμου είναι τέσσερις φορές πιο υψηλό και η διεθνής παραγωγή πολύ μικρή. Η ένταξη των SAF στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό μπορεί να προσφέρει το αναγκαίο υποστηρικτικό και θεσμικό πλαίσιο και να δώσει επιπλέον κίνητρα για τις σημαντικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την παραγωγή τους σε ευρεία κλίμακα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Ανδρέας Σιάμισιης.

«Η πρωτοβουλία αυτή βάζει τη χώρα μας στη διεθνή πρωτοπορία», σχολίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής. «Η αντιμετώπιση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Η κυβέρνησή μας έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πρωτοπόρα, καθώς η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, παγκοσμίως», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας.

Τα SAF παράγονται από βιώσιμες πρώτες ύλες όπως βιομάζα, χρησιμοποιημένα έλαια, αστικά απόβλητα/απορρίμματα και εν συνεχεία αναμειγνύονται με συμβατικά ορυκτά αεροπορικά καύσιμα (Jet A/A-1 Fuel).

Νίκος Ρουσάνογλου
kathimerini.gr
Σχόλια