Νέο είδος δεινοσαύρου

Ένας δεινόσαυρος, ονόματι Meraxes gigas, του οποίου τα απολιθώματα βρέθηκαν στην Αργεντινή, ταυτοποιήθηκε ως νέο είδος. Ο Meraxes gigas, ή M. gigas,


Ένας δεινόσαυρος, ονόματι Meraxes gigas, του οποίου τα απολιθώματα βρέθηκαν στην Αργεντινή, ταυτοποιήθηκε ως νέο είδος.

Ο Meraxes gigas, ή M. gigas, έζησε 20 εκατομμύρια χρόνια πριν από τον T. rex, αλλά είχε παρόμοια μεγάλο σώμα, κοφτερά δόντια και αναλογικά μικρά χέρια.

Οι παλαιοντολόγοι τον βάπτισαν Meraxes gigas από τον δράκο «Meraxes» των μυθιστορημάτων «A Song of Ice and Fire» του George R. R. Martin, και το ελληνικό «γίγας».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο M. gigas είχε μήκος 11 μέτρα και ζύγιζε περίπου 4 τόνους. Το είδος είχε κρανίο με εξογκώματα και μικρά κέρατα, και το εύρημά τους φαίνεται να πέθανε σε ηλικία περίπου 45 ετών, δηλαδή περίπου διπλάσια από την τυπική διάρκεια ζωής του T. rex.

Ο δεινόσαυρος, του οποίου το απολίθωμα ήταν «πολύ πλήρες και εξαιρετικά διατηρημένο», αποκαλύφθηκε στη βόρεια Παταγονία το 2012. Έκτοτε οι παλαιοντολόγοι εξέτασαν προσεκτικά τον σκελετό του, πραγματοποίησαν συστηματικές συγκρίσεις με τα οστά άλλων γνωστών ειδών, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αντιπροσωπεύει νέο είδος. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψή τους στο επιστημονικό περιοδικό, Current Biology, στις 7 Ιουλίου 2022.

Πηγή: New Scientist, El Pais
lifo.gr
Σχόλια