Από το κακό στο χειρότερο...


Οι περιβαλλοντικές συνθήκες υπεύθυνες για το 1/4 των θανάτων παγκοσμίως...

Περίπου το 25% των καταγεγραμμένων ετήσιων θανάτων παγκοσμίως οφείλονται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τις συνθήκες διαβίωσης των κοινωνιών, αναφέρει έκθεση του ΠΟΥ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβαλλοντικής Υγείας. Μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως η... ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και οι νεοπλασίες συνιστούν τις κυριότερες παθήσεις που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έκθεση σε ανθυγιεινές περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι τραυματισμοί, οι αναπνευστικές λοιμώξεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια ανήκουν επίσης σε αυτή την κατηγορία, αν και σε μικρότερο ποσοστό.
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για το 12-18% του συνολικού αριθμού των θανάτων στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ. Η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και οι μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως ο αέρας, τα ύδατα και ο θόρυβος, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά  στην αντιμετώπιση των προκαλούμενων παθήσεων και να ενισχύσει την ανθρώπινη υγεία, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Η Παγκόσμια Ημέρα για την Περιβαλλοντική Υγεία επικεντρώνει φέτος στην «Ενδυνάμωση των συστημάτων Περιβαλλοντικής Υγείας για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Το καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος και οι επικίνδυνες χημικές ουσίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Επίσης, η υγεία του πληθυσμού επηρεάζεται αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, καθώς εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα -όπως κύματα καύσωνα και πλημμύρες- και γενικότερα κλιματικές αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν μεταβολές στην εμφάνιση νοσημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει ευρύ φάσμα πολιτικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως η δέσμη μέτρων πολιτικής «Καθαρός αέρας» για την Ευρώπη, ο κανονισμός για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH), η στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κλπ.
Η Ελλάδα εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την «προστασία των πολιτών της Ένωσης από περιβαλλοντικές πιέσεις και κινδύνους για την υγεία και την ευημερία». Η παρακολούθηση και η εκτίμηση της υγείας του πληθυσμού και των περιβαλλοντικών παραμέτρων που την επηρεάζουν αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του ΕΟΔΥ.


nonews-NEWS
Σχόλια