Σταμάτησε η λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια...


Κορυφώνεται η αγωνία μετά τις ανακοινώσεις ότι αναστέλλεται η λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή και παραμένει στο επίκεντρο της σύγκρουσης.
Η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Energoatom, η κρατική υπηρεσία της Ουκρανίας που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις...
Η λειτουργία της μονάδας «έχει σταματήσει εντελώς» αφού η υπηρεσία αποσυνέδεσε τον υπ’ αριθμόν 6 αντιδραστήρα από το δίκτυο στις 3:41 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι το Κίεβο έχει καλέσει από την Τετάρτη τους κατοίκους που ζουν στις περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για λόγους ασφαλείας.
Την είδη επιβεβαίωσε και η ρωσική πλευρά με τον Βλαντιμίρ Ρογκόφ, τοπικό αξιωματούχο διορισμένο από τη Μόσχα, να δηλώνει ότι οι συνεχείς αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αντιδραστήρων και των τουρμπίνων εγείρουν φόβους για ατύχημα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη εδώ και αρκετό καιρό για βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή.
Τις προηγούμενες ημέρες στο εργοστάσιο βρέθηκε, έπειτα από διαπραγματεύσεις, αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να επιθεωρήσει την περιοχή, ενώ Ρωσία, Ουκρανία και ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν στη Ζαπορίζια μόνιμοι επιθεωρητές.

Σχόλια