Φως στον ρωσικό μηχανισμό παρακολούθησης στο Ιντερνετ


Εγγραφα που εκθέτουν με λεπτομέρειες πώς λειτουργεί ο μηχανισμός παρακολούθησης των επικριτών της ρωσικής κυβέρνησης διέρρευσαν στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης. Τα 160.000 έγγραφα της υπηρεσίας επιτήρησης του Διαδικτύου Ροσκομνατζόρ «είναι μια μικρή ματιά από την κλειδαρότρυπα, που δίνει μια ιδέα για την πραγματική κλίμακα της λογοκρισίας και της παρακολούθησης του Ιντερνετ στη Ρωσία», τονίζει ο Λεονίντ Βολκόφ, επικεφαλής του γραφείου του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. O Βολκόφ ήταν ένας από τους στόχους των παρακολουθήσεων.

Τα έγγραφα περιγράφουν ένα μηχανισμό που λειτουργεί ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Τέσσερις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Αρχές του Μπασκορτοστάν, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, εξαφάνιζαν αναρτήσεις που επέκριναν την κυβέρνηση, κρατούσαν σημειώσεις για μια τοπική διαδήλωση και έφτιαχναν αρχεία με τις διαθέσεις των σχολιαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ρωσία βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως εργαλείο καταπίεσης, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μετέτρεψε τη Ροσκομνατζόρ σε μοχλό για τη διατήρησή του στην εξουσία. Επίσης, ο Πούτιν έχει φτιάξει μηχανισμό εσωτερικής κατασκοπείας για τις τηλεπικοινωνίες, κάνει εκστρατείες παραπληροφόρησης και διεισδύει στους κρατικούς υπολογιστές άλλων χωρών.

Η Ροσκομνατζόρ έχει αποκαλύψει την ταυτότητα των κατόχων αντικυβερνητικών λογαριασμών και έχει συντάξει λεπτομερείς αναφορές.

Υπηρεσία πληροφοριών

Ο ρόλος της υπηρεσίας σε αυτό το ψηφιακό δίχτυ είναι πιο κομβικός από όσο ήταν γνωστό έως τώρα, καθώς έχει μετατραπεί από απλή ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών σε κανονική υπηρεσία πληροφοριών, που παρακολουθεί στενά ιστοσελίδες, κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατατάσσει ως φιλοκυβερνητικά, αντικυβερνητικά ή απολιτίκ.

Η Ροσκομνατζόρ έχει αποκαλύψει την ταυτότητα των κατόχων αντικυβερνητικών λογαριασμών και έχει συντάξει λεπτομερείς αναφορές για τις διαδικτυακές δραστηριότητες των επικριτών της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα κάποιοι να συλλαμβάνονται και άλλοι να εγκαταλείπουν τη Ρωσία υπό τον φόβο των διώξεων.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν μια ιδιαίτερη εμμονή με τον Αλεξέι Ναβάλνι και δείχνουν τι συμβαίνει όταν όλη η προσοχή των ρωσικών μηχανισμών εστιάζεται σε ένα στόχο. Το σύστημα είναι φτιαγμένο για να ελέγχει ξεσπάσματα, όπως αυτό που συνέβη όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση. Τουλάχιστον 1.300 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί επειδή πήραν μέρος στις διαδηλώσεις.

Τα αρχεία από το τοπικό παράρτημα της Ροσκομνατζόρ στο Μπασκορτοστάν –περίπου 700 γιγαμπάιτ– δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο από την ομάδα DDoSecrets, που δημοσιεύει έγγραφα που έχουν υποκλέψει χάκερ.

Kathimerini.gr

Σχόλια