Ρωσία: Κατάρρευση μετοχών μετά την ανακοίνωση για δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία


συνάλλαγμα σε ρούβλια για να καταβάλουν τις πληρωμές στα δημόσια ταμεία. Η κορύφωση των πληρωμών πέφτει στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Επισημαίνουμε ότι η δυναμική των συναλλαγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, παρά την έναρξη της εβδομάδας-κλειδί πριν από την πληρωμή των φόρων από τους εξαγωγείς, μπορεί εν μέρει να συνδέεται με την έλλειψη ρευστότητας σε συνάλλαγμα για έναν αριθμό παικτών» δήλωσε ο αναλυτής της Promsvyazbank Γιεγκόρ Ζίλνικοφ.

Ο Ζίλνικοφ, δήλωσε ότι μετά τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,5% στην οποία προέβη η Κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, η βάση του δολαρίου σε μια νύχτα έγινε αρνητική, «πράγμα που σημαίνει ότι η ανταλλαγή δολαρίων με ρούβλια άρχισε να κοστίζει στις τράπεζες περισσότερο από τα απευθείας δάνεια σε ρούβλια».

Το ρούβλι φέτος ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, ενισχυμένο από τους έκτακτους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) που έθεσε σε εφαρμογή η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την μαζική ρευστοποίηση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια