Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΠΡΑΞΗ 4η: ΑΛΓΕΡΙΑ


Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΠΡΑΞΗ 4η: ΑΛΓΕΡΙΑ

Στον πιο πάνω χάρτη αποτυπώνεται το δίκτυο υψηλής πίεσης φυσικού αερίου, αυτό που κυριολεκτικά κινεί την Ευρώπη και την οικονομία της, κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια.
 
Από την αρχή της Ουκρανικής κρίσης είχαμε διαδοχικά:
 

Την ουσιαστική καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του δικτύου που διοχέτευε την Δυτική Ευρώπη με φυσικό αέριο από την Ρωσία μέσω Ουκρανίας. Βομβαρδίστηκε κυρίως από τους Ουκρανούς και δεν έχει επισκευαστεί ακόμα.
 

Την ανατίναξη την περασμένη εβδομάδα των υποθαλάσσιων αγωγών Νorthsteam στην Βαλτική, που είχαν κατασκευαστεί για να προμηθεύουν ρωσικό αέριο κατ ευθείαν στην Γερμανία. Όπως είχε επισημανθεί από εδώ δύο χρόνια πριν, αυτοί οι αγωγοί ήταν η βασική αιτία που κράτησε σε ομηρία και τον EastMed και καθυστέρησε για τουλάχιστον τρία χρόνια την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης, μέσω των συντονισμένων πολιτικών και του Ερντογάν και του Μητσοτάκη και με ενορχηστρωτή τους την Μερκελ.
 

 Μόλις προχθές τέθηκε και εκτός λειτουργίας, βάσει των Ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Ρωσία, ο υποθαλάσσιος αγωγός Turkstream στην Μαύρη Θάλασσα, με ανάκληση της άδειας λειτουργίας και συντήρησης της Ολλανδικής εταιρίας που τον είχε αναλάβει (λεπτομέρειες για Turkstream ΕΔΩ ).
 
Έτσι έμειναν για να προμηθεύουν την Ευρώπη μόνο οι αγωγοί της Βαλτικής με Νορβηγικό αέριο που εξαντλείται (τέθηκε σε λειτουργία και νέος αγωγός προς την Πολωνία), οι αγωγοί ρωσικού αερίου που και αυτοί διέρχονται από την Πολωνια, οι μέσω Τουρκίας για αέριο από την Κασπία (και ίσως και από το Ιράν, που μέχρι τώρα βαφτίζονται Ρώσικο), οι αγωγοί από το Μαρόκο προς την Ιβηρική και οι αγωγοί φυσικού αερίου της Ιταλίας, που κυρίως εισάγουν αέριο από την Αλγερία.
 

 Προχθές άρχισε να παίζεται και η τέταρτη πράξη αποκλεισμού.Η Αλγερία, που προμηθεύει γύρω στο 8% των αναγκών της ΕΕ με φυσικό αέριο με αγωγούς ή με καράβια LNG, μπήκε στο στόχαστρο του Αμερικανικού Κογκρέσου. 27 βουλευτές και από τα δύο κόμματα ζητούν να εφαρμοστούν κυρώσεις στην Αλγερία επειδή υπέγραψε συμφωνία με την Μόσχα για αγορά πολεμικού υλικού ύψους 5δισ. (Το Κογκρέσο έμαθε που είναι η Αλγερία! ΕΔΩ ).
 
Στην πραγματικότητα, αυτές οι κυρώσεις προωθούνται επειδή η Αλγερία έκανε πριν λίγες μέρες αίτηση να ενταχθεί στην πλατφόρμα των BRICS για να μπορεί να αποφεύγει τέτοιες κυρώσεις (Και η Αλγερία στους BRICS ΕΔΩ ).
 
Αυτή η ένταξη της Αλγερίας συνεπάγεται και τον αποκλεισμό της Γαλλίας από τις χώρες του Σαχέλ και την ζώνη του Αφρογαλικου φράγκου, που ακόμα διατηρεί, που έτσι γίνονται εύκολος στόχος επικράτησης της διείσδυσης της Ρωσίας (βάζει πλάτη και η Τουρκία με το Κατάρ) στην περιοχή με τα κρίσιμα μέταλλα για τις ΑΠΕ αλλά και από το ουράνιο που κινεί τα πυρηνικά της Γαλλίας.
 
Έτσι, για να ολοκληρωθεί το παίγνιο και η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της ΕΕ από το LNG, μένουν λίγες κινήσεις.
 
Μην παραξενευτείτε αν διαβάσετε στις επόμενες μέρες ειδήσεις για αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στην Αλγερία και το Μαρόκο ή και για συγκρούσεις Κούρδων του Βόρειου Ιράκ με το Ιράν, με αφορμή την εξέγερση των γυναικών εκεί. Ο χάρτης τα καθορίζει αυτά.
 
Οριοθέτηση ζωνών νομισμάτων γίνεται, μην ανησυχείτε. Μόλις ολοκληρωθεί με την ΕΕ και το ευρώ της καπίκια στο παιχνίδι πρέφα που παίζεται, θα το γυρίσουν σε άλλο. Πόκερ Τέξας μάλλον. Σε αυτό μπλοφάρουν πιο πολύ.

Σχόλια