«Οι Ρώσοι φτάνουν στο κέντρο του Μπάκχμουτ» λένε οι Βρετανοί – Ρωσική προέλαση και στο Σολεντάρ


Oι μάχες στο Μπάκχμουτ έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο, με τους Ρώσους να έχουν διεισδύσει βαθιά μέσα στην πόλη και οι βρετανικές υπηρεσίες να παραδέχονται πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολύ κοντά στο να καταλάβουν το κέντρο της.

Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη για να μην περικυκλωθούν καθώς η παραμονή τους εκεί κρίνεται πλέον ανώφελη.


Άλλες πηγές αρνούνται την ουκρανική αποχώρηση αλλά μάλλον η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Η διακοπή του δορυφορικού συστήματος Starlink κόστισε τα μέγιστα στον ουκρανικό Στρατό, ο οποίος δεν έχει πλέον πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των Ρώσων.

Ο Έλον Μασκ αποφάσισε να διακόψει πάνω από την Ουκρανία τη λειτουργία συστήματος Starlink, του δορυφορικού δικτύου που παρέχει υπηρεσίες internet σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από το κτύπημα του συστήματος με πυροβολαρχίες λέιζερ του συστήματος Peresvet.

Οι μαζικές βολές πυροβόλων λέιζερ που είχαν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. από το Χάρκοβο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας και προέρχονταν από το σύστημα Peresvet είχαν χρησιμοποιηθεί  κατά των δορυφόρων του συστήματος «Starlink»  «τυφλώνοντας» τις ουκρανικές δυνάμεις υποχρεώνοντας τες σε μεγάλες απώλειες.

Ο Ε.Μασκ πλέον επικαλείται υψηλό κόστος χρήσης, κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, βάζοντας μπροστά την SpaceX η  οποία δεν μπορεί να το χρηματοδοτεί «επ’ αόριστον», όπως είπε.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως λόγω της «τύφλωσης» των Ουκρανών το ουκρανικό Πυροβολικό εξόντωσε ουκρανική μονάδα στο Toretsk έξω από την Γκορλόβκα!

Πηγές αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στο Μπάκχμουτ, έχασαν 30.000 άνδρες και πλέον οι εφεδρείες λιγοστεύουν.

Σημειώνεται ότι οι Ουκρανοί διέθεσαν ότι διέθεταν από άποψης έμψυχου δυναμικού κατά των Ρώσων οι οποίοι επί επτά μήνες πολέμησαν μόνο με 150.000.

Τώρα που κατευθύνουν επιπλέον 300.000 άνδρες στην Ουκρανία, το Κίεβο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα για να τους αντιμετωπίσει.

Ακόμα και η Δύση έχει αρχίσει να πιέζεται καθώς έχει στείλει ότι διέθετε από πολεμικό υλικό ενώ τα οικονομικά των δυτικών κρατών έχουν γίνει είδος ανέκδοτου…

Η στρατηγική σημασία της πόλης αυτής είναι τεράστια καθώς επιτρέπει στους Ρώσους να κατευθυνθούν σε Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ και να υπερφαλαγγίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Λίμαν.

Αν οι αναφορές αληθεύουν έστω κατά το ήμισυ τότε η πτώση της πόλης είναι ζήτημα λίγων ημερών αν όχι και ωρών.

Εξέλιξη όμως υπήρξε και στο Σολεντάρ στο οποίοι το μέτωπο είχε «παγώσει» εδώ και τρεις μήνες.

Το Σολεντάρ βρίσκεται βόρεια του Μπάκχμουτ και απέχει λίγα χιλιόμετρα. Είναι μία πόλη περίπου 20.000 και οι Ρώσοι είχαν πατήσει στο ανατολικό άκρο της.

Ανέλαβαν εκ νέου επιχειρήσεις κατά των Ουκρανών και κατάφεραν να διεισδύσουν καταλαμβάνοντας δύο σημαντικούς κεντρικούς δρόμους.

Οι κεντρικοί δρόμοι σε μία αστική σύγκρουση παίζουν καίριο ρόλο καθώς προσφέρουν άνετο ανεφοδιασμό και καλό οπτικό πεδίο και check στις κινήσεις των εχθρικών δυνάμεων.

Pronews.gr

Σχόλια