Σειρήνες συναγερμού σε όλη την Ουκρανία - Εκρήξεις στο Κίεβο - Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε φράγματα, υποδομές ενέργειας


Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλη σχεδόν την Ουκρανία σήμερα Δευτέρα 31/10 το πρωί ενώ αναφέρθηκαν πολλές εκρήξεις στο Κίεβο και σε τουλάχιστον άλλες 10 ουκρανικές πόλεις καθώς πραγματοποιήθηκαν νέες μαζικές ρωσικές επιθέσεις, οι οποίες έπληξαν κρίσιμες υποδομές για την ενέργεια της χώρας.
Σειρήνες ήχησαν σε Κίεβο, Zhitomir, Vinnitsa, Cherkasy, Kirovograd, Nikolayev, Chernigov, Poltava, Kharkov, Dnepropetrovsk, Sumy and Οδησσό, καθώς και σε περιοχές στο Donetsk και στη Zaporizhia που τελούν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε φράγματα αλλά και άλλες ενεργειακές υποδομές με πολλαπλές εκρήξεις να καταγράφονται σε Κίεβο και τουλάχιστον σε άλλες 10 πόλεις και περιοχές.
Στο Κίεβο οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μεταβούν άμεσα στα καταφύγια ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό, τη στιγμή που στο Kharkiv λόγω των επιθέσεων, σταμάτησαν τα δρομολόγια σε μετρό, τρόλεϊ και τραμ.

Ουκρανία: Καταρρίψαμε 44 από τους 50 ρωσικούς πυραύλους

Εκτιμάται πως υπήρξαν τουλάχιστον 7 με 8 εκρήξεις στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, ενώ ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky υπογράμμισε πως «τουλάχιστον τρεις εκρήξεις» σημειώθηκαν γύρω από την πόλη του Κιέβου, τονίζοντας πως συνολικά εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 40 πύραυλοι κατά της Ουκρανίας.
Οι αεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν τους 44 από τους 50 ρωσικούς πυραύλους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μαχητικά Tu -90 και Τ - 60 από περιοχές βόρεια της Κασπίας και της περιοχής Rostov.
Οι νέες πυραυλικές επιθέσεις έρχονται ύστερα από την επίθεση 16 ουκρανικών drones στο ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία που είχε ως αποτέλεσμα να αναστείλει η Ρωσία τη συμμετοχή της στην επιχείρηση εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.
Επιπλέον, υπάρχει και πάλι διεθνής ανησυχία για τον κίνδυνο ο πόλεμος να πάρει ευρύτερες διαστάσεις, ιδιαίτερα ύστερα από τα πυρά που εκτόξευσε η Μόσχα κατά της Μ. Βρετανίας ότι αυτή ήταν πίσω από την επίθεση στο ρωσικό ναύσταθμο.

Klitschko (Κίεβο): Οι Ρώσοι έπληξαν κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο

Οι νέες πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 31/10 το πρωί η Ρωσία κατά του Κιέβου και πολλών ουκρανικών πόλεων είχαν ως στόχο και πάλι κρίσιμες υποδομές.
Σε δηλώσεις του ο Vitali Klitschko, δήμαρχος Κιέβου, υποστήριξε ότι από τις επιθέσεις, επλήγησαν κρίσιμες υποδομές.
«Μέρος της πόλης έχει αποκοπεί.
Το 80% των κατοίκων έχει μείνει χωρίς νερό.
Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν» αναφέρει σε μήνυμα του ο Klitschko, ο οποίος ανέφερε πως από τις επιθέσεις αυτές επλήγησαν υποδομές που τροφοδοτούν με ρεύμα περίπου 350.000 διαμερίσματα στο Κίεβο τα οποία πλέον έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.
Από την πλευρά του ο στρατιωτικός επικεφαλής της περιφέρειας του Κιέβου, Oleksiy Kuleba υπογράμμισε πως οι πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας συνεχίζονται, αν και όπως είπε, η αεράμυνα της Ουκρανίας εξακολουθεί να επιχειρεί για να αποτρέψει τις επιθέσεις.
Ο Kuleba έκανε λόγο για μαζικούς βομβαρδισμούς, για εκτεταμένες ζημιές στις ενεργειακές υποδομές και για εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Μάλιστα κάλεσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κιέβου να ετοιμαστούν για μεγάλης διάρκειας διακοπές ρεύματος και να κάνουν όσο μπορούν, εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος.

Επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία

Πέρα όμως από τις επιθέσεις στο Κίεβο, αντίστοιχα πλήγματα αναφέρθηκαν επίσης και σε Zaporizhia, Kharkiv και Cherkasy.
Οι ουκρανικές αρχές ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και μόλις ακούν τις σειρήνες να πηγαίνουν στα καταφύγια.
Μάλιστα η σχετική προειδοποίηση αναφέρει πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σε δηλώσεις του η Ουκρανή βουλευτής, Lesia Vasylenko είπε πως οι πυραυλικές επιθέσεις γίνονται σε όλη την χώρα, όπου και παρατηρούνται συνεχή blackout, αναφέροντας πως «τα εγκλήματα του Putin κατά των πολιτών συνεχίζονται» ενώ και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Oleg Nikolenko υποστήριξε πως οι πυραυλικές επιθέσεις είχαν ως στόχο κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.
«Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ενεργειακές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και νερού.
Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, ούτε για παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Ο μόνος στόχος του Putin είναι ο θάνατος και η καταστροφή» είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Blackout

Από τις επιθέσεις της Ρωσίας, blackout έχουν αναφερθεί στη Zaporizhia, στην περιοχή που ελέγχεται από το Κίεβο, καθώς όπως αναφέρεται επλήγη μια κρίσιμη ενεργειακή υποδομή ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στις φλόγες τυλίχθηκε και μια ακόμα υποδομή στην περιοχή του Kirovograd.
Όπως αναφέρεται, πύραυλοι χτύπησαν μια ενεργειακή υποδομή κοντά στο Svetlovodsk ενώ αντίστοιχη επίθεση καταγράφηκε και στην περιοχή του Dnepropetrovsk από drone - καμικάζι, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές.
Μάλιστα στην περιοχή του Kharkiv, ο δήμαρχος της πόλης, Ihor Terekhov είπε πως λόγω των πρωινών βομβαρδισμών, η κατάσταση στην πόλη παραμένει ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν καίριες υποδομές, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια του μετρό, των τρόλεϊ και των τραμ.
Προβλήματα ανέφερε ο Terekhov και στην υδροδότηση της πόλης, σημειώνοντας πως γίνονται προσπάθειες σε όλες τις περιπτώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Herman Halushchenko είπε πως οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος, κάνοντας λόγο για βάρβαρες επιθέσεις που έπληξαν υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Η Ουκρανία ζει έναν… υλικοτεχνικό εφιάλτη – Μεγάλη έλλειψη σε οβίδες

Την θέση πως η Ουκρανία ζει έναν υλικοτεχνικό εφιάλτη καθώς έχει μεγάλη έλλειψη σε οβίδες πυροβολικού διατυπώνει ο πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, Stavros Atlamazoglou.
Όπως υποστηρίζει ο Atlamazoglou, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ξεμένουν από πυρομαχικά, καθώς εκτοξεύουν περίπου 6.000 οβίδες την ημέρα.
Επιπλέον, υπογραμμίζει πως το πυροβολικό της Ουκρανίας, το οποίο αποτελείται από διάφορα οπλικά συστήματα που κυμαίνονται από «πυροβόλα 152 χιλιοστών της Σοβιετικής εποχής μέχρι οβιδοβόλα M777 αμερικανικής κατασκευής» σημαίνει πως λόγω του διαφορετικού διαμετρήματος τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες οβίδες πυροβολικού, κάτι που όπως λέει, δημιουργεί έναν «υλικοτεχνικό εφιάλτη».

bankingnews.gr
Σχόλια