Λιβύη: Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τρίπολης απαντά σε Ελλάδα και Αίγυπτο


«Παρά την επιθυμία των Λιβύων για ειρήνη, πραγματοποιήθηκε ελληνοαιγυπτιακή συνάντηση στο Κάιρο για να συζητηθεί το Λιβυκό ζήτημα απουσία Λιβυκού εκπροσώπου και σε μια προσπάθεια να υποτιμηθεί το δικαίωμα των Λιβύων να προστατεύουν τα συμφέροντά τους». 

Αυτό δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαμούντα, εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τρίπολη, απαντώντας στις δηλώσεις και τις κατηγορίες που προέκυψαν κατά τη διμερή σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο.

«Η πολιτική συμφωνία της Λιβύης είναι καθαρά λιβυκό ζήτημα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία δεν επιβάλλουν καμία συγκεκριμένη μορφή λύσης στους Λίβυους χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή παρά τη θέλησή τους. 

Ως εκ τούτου, οι επανειλημμένες προσπάθειες να σηματοδοτηθεί η λήξη της πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης είναι μια απαράδεκτη παρέμβαση στις λιβυκές υποθέσεις και μια έκκληση για ακύρωση, διαίρεση και πόλεμο».

 Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι φαίνεται να αγνοεί σκόπιμα τη σαφή θέση των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών παραγόντων ότι θα υπάρξουν εθνικές εκλογές στη Λιβύη και τη ευρεία απόρριψη κάθε άλλης προκατασκευασμένης λύσης».

Επεσήμανε χαρακτηριστικά:

 «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και του λιβυκού λαού στην ανατολική Μεσόγειο με το πρόσχημα της μεταβατικής κατάστασης στη Λιβύη».

«Υπάρχει συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η σταθερότητα της Λιβύης είναι ευρωπαϊκό συμφέρον και δεν πιστεύουμε ότι η ατομική θέση της Αιγύπτου θα επηρεάσει ή θα μπερδέψει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών για την επίτευξη παγκόσμιας κατανόησης σε ζητήματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειος». 

Φραστική επίθεση στην Αίγυπτο

Ο Χαμούντα τόνισε  ότι «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει υποστηρίξει και υποστηρίζει τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνάψει πολυάριθμες συμφωνίες και συνεργασίες με τη Λιβύη.

«Δεν είναι πλέον απαραίτητο να αμφισβητείται η νομιμότητα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η πολιτική πραγματικότητα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο συζητά πλέον τις δυνατότητες λύσης με τη μετάβαση σε εκλογές, τις οποίες η κυβέρνηση υποστηρίζει και υιοθετεί αντί να επεκτείνει όλες τις σημερινές εξουσίες. Συμβουλεύω το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών να έχει μεγαλύτερη πολιτική ζωτικότητα για να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη. Η νομιμότητα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας καθορίζεται από τον λιβυκό λαό και από κανέναν άλλον. Όλες οι απόπειρες πραξικοπήματος και υποκίνησης σε πόλεμο απέτυχαν και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η θέση του γείτονά μας είναι αντίθετη με τη διεθνή θέση που υποστηρίζει τη σταθερότητα της Λιβύης», κατέληξε.

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα απέρριψαν τα τουρκολιβυκά μνημόνια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο απέρριψαν τα Μνημόνια Ναυτιλίας και Ενέργειας που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο την Κυριακή. 

Ο Σούκρι ζήτησε επίσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να λάβει θέση για την «παρανομία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) στη Λιβύη», καθώς διορίστηκε μετά από συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, η αιγυπτιακή πλευρά είπε ότι ο ΟΗΕ δεν πρέπει να είναι σιωπηλός θεατής όσων μεσολάβησαν, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη, η οποία ανέλαβε καθήκοντα μετά από ένα Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη υπό την ηγεσία του ΟΗΕ το 2021, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για νομιμότητα στη Λιβύη σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Η Αίγυπτος υποστηρίζει μια παράλληλη κυβέρνηση στη Λιβύη, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα, ο οποίος διορίστηκε από το Κοινοβούλιο μέσω μιας διαδικασίας που περιγράφεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως «στερούμενη διαφάνειας», σημειώνει το ιταλικό δημοσίευμα.


Σχόλια