Μέγιστος συναγερμός στην Ουκρανία – Εκκενώνονται πρεσβείες και φεύγουν εσπευσμένα ξένοι υπήκοοι - Προς νέα κλιμάκωση


Μία σειρά από χώρες καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία ενώ εκκενώνονται πρεσβείες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, έγραψε η εφημερίδα Global Times στο Twitter.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και η πρεσβεία της χώρας προέτρεψαν τους Κινέζους πολίτες στην Ουκρανία «φύγουν από τη χώρα.
Η κινεζική πρεσβεία θα βοηθήσει στην οργάνωση της εκκένωσης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη».
Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν ανέφερε ότι η πρεσβεία του στο Κίεβο θα εκκενωθεί και πιθανώς θα μεταφερθεί αλλού τις επόμενες ημέρες.
Ανάλογες προειδοποιήσεις εξέδωσαν Αίγυπτος, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν.
Μάλιστα την έντονη του ανησυχία για τις εν λόγω προειδοποιήσεις εκφράζει ο αμερικανικός στρατός.


Ήχησαν σειρήνες

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν σε ολόκληρη την Ουκρανία, αναφέρουν οι περιφερειακές αρχές και τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Klimenko Time, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Οι αρχές στις περιοχές της Οδησσού, του Nikolayev και της Poltava, καθώς και σε ορισμένες δυτικές περιοχές, προέτρεψαν τους πολίτες να παραμείνουν σε καταφύγια.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Belgorod


Δύο πολίτες μιας χώρας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών πραγματοποίησαν τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε στρατόπεδο στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και άλλοι 15 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 15 Οκτωβρίου, δύο άγνωστοι διέπραξαν τρομοκρατική ενέργεια σε πεδίο εκπαίδευσης της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στην περιοχή του Belgorod», ανέφερε το υπουργείο.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ χρησιμοποιώντας φορητά όπλα κατά του στρατιωτικού προσωπικού της μονάδας κ στη διάρκεια μιας εκπαίδευσης σκοποβολής για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών, έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα. Άλλα 15 άτομα υπέστησαν διάφορα τραύματα και μεταφέρθηκαν σε ιατρική μονάδα, όπου τους παρέχεται οποιαδήποτε βοήθεια απαιτείται», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας πως και οι δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του ρωσικού στρατού.


Βομβαρδισμός στο Donetsk

Ζημιές σε διοικητικό κτίριο στην πόλη του Donetsk προκλήθηκαν από βομβαρδισμό από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 16/10 η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία διοίκηση της πόλης.
Σύμφωνα με ανάρτησή της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, επλήγη η κύρια είσοδος του κτιρίου και ορισμένα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα εκεί κοντά υπέστησαν ζημιές.
Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση του Κιέβου.
Υπενθυμίζεται ότι η πόλη του Donetsk βρίσκεται υπό τον έλεγχο της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk από το 2014.
Η Ρωσία προχώρησε τον περασμένο μήνα στην προσάρτηση των περιφερειών Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhzhia της Ουκρανίας, στην μεγαλύτερη επέκταση του ρωσικού εδάφους σε τουλάχιστον μισό αιώνα, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
Ωστόσο, δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο κατήγγειλαν ότι οι ψηφοφορίες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ήταν καταναγκαστικές και μη αντιπροσωπευτικές.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες σε διάφορες περιοχές, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατ’ επανάληψη έχουν επιχειρήσει να καταλάβουν το Bakhmut, το οποίο βρίσκεται σε μια κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στις πόλης Sloviansk και Kramatorsk.

Zelensky: Υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού πόλεις στο Donbass – Οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση

Υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού εξακολουθεί να είναι η στρατηγικής σημασίας πόλη Bakhmut, στην περιφέρεια του Donetsk, παρά τις αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στις ανατολικές επαρχίες Donetsk και Luhansk, που απαρτίζουν την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Donbas, τις οποίες έχει προσαρτήσει η Ρωσία.
Η κατάσταση στο Donbass παραμένει πολύ δύσκολη, σύμφωνα με όσα δήλωσε το Σάββατο 15/10 ο πρόεδρος της Ουκρανίας , Volodymyr Zelensky , ο οποίος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε ότι ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εξακολουθούν να σφυροκοπούν ουκρανικές πόλεις, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.
Παρόλο που ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει εδάφη χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων λόγω της μεγάλης αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η πρόοδος των δυνάμεων του Κιέβου ενδέχεται να επιβραδυνθεί όταν αρχίσουν να συναντούν πιο σθεναρή αντίσταση από τους εισβολείς.
Οι μάχες συνεχίζονται στις ανατολικές επαρχίες Donetsk και Luhansk, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατ’ επανάληψη έχουν επιχειρήσει να καταλάβουν το Bakhmut, το οποίο βρίσκεται σε μια κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στις πόλης Sloviansk και Kramatorsk.
«Οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές του μετώπου. Παραμένει πολύ δύσκολη η κατάσταση στις περιφέρειες Donetsk και Luhansk», σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, σύμφωνα με τον οποίο «οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται προς την κατεύθυνση του Bakhmut,, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Κρατάμε τις θέσεις μας».
Στο μεταξύ, το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook ότι ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε 11 διαφορετικές επιθέσεις των ρώσων εισβολέων κοντά στις πόλεις Kramatorsk, Bakhmut και Avdivka (βόρεια του Donetsk).
Σύμφωνα με τον Zelensky, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το τελευταίο 48ωρο επτά διαφορετικές τοποθεσίες και «ορισμένοι από τους πυραύλους και τα drones καταρρίφθηκαν, αλλά δυστυχώς όχι όλα. Δυστυχώς, υπάρχουν καταστροφές και θύματα».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, σχεδόν 65.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αριθμός υψηλότερος σε σχέση με την επίσημη εκτίμηση της Μόσχας (στις 21 Σεπτεμβρίου) για 5.937 νεκρούς.
Τον περασμένο Αύγουστο, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμούσε ότι οι ρώσοι εισβολείς αριθμούσαν 70-80.000 απώλειες.
Σημειώεται ότι σειρήνες σε όλη την Ουκρανία ήχησαν νωρίς το Σάββατο 15/10 , καθώς συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, αν και σε μικρότερη ένταση από τις αρχές της εβδομάδας.
Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος τόνισε πως οι πυραυλικές επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα και πέτυχαν το στόχο τους, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνεχιστούν οι μαζικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
«Δεν είναι σκοπός μου να καταστρέψουμε την Ουκρανία» υποστήριξε ο Putin, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστράτευσης των 300.000 Ρώσων στρατιωτών, εκτιμώντας πως δεν θα χρειαστούν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky είπε πως η Ουκρανία είναι πιο δυνατή από ποτέ και υποστήριξε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι ικανές να πάρουν πίσω όλα τα ουκρανικά εδάφη.
Μία σημαντική εξέλιξη, που καταγράφηκε στις 15/10 είναι η ολοκληρωτική αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης στην Kherson.

Οι Ρώσοι σταμάτησαν την ουκρανική αντεπίθεση στην Kherson

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απέτυχαν στην επιθετική τους επιχείρηση στην περιοχή της Kherson έγραψε το Σάββατο (15/10/2022) στο κανάλι του στο Telegram, ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής.
«Είναι μια ολοκληρωτική αποτυχία της επίθεσης των Ουκρανών Ναζί στην περιοχή Kherson.
Ο ρωσικός στρατός απέκρουσε την επίθεση που επιχειρήθηκε προς την κατεύθυνση του Berislav, στην περιοχή Kherson», είπε ο Stremousov.

bankingnews.gr
Σχόλια