Σημαντική εξέλιξη: Η Ρωσία κατηγορεί επισήμως τη Βρετανία πως εκείνη ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream - Η αποκάλυψη


Το ρωσικό υπουργείο δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτόν.
«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αντιπρόσωποι αυτής της μονάδας του Βρετανικού (Βασιλικού) Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ανατινάζοντας τους αγωγού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με 500 κιλά ΤΝΤ

Σύμφωνα με το Der Spiegel μέχρι και 500 κιλά ΤΝΤ πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν μεγάλες εκρήξεις και να καταστραφούν οι αγωγοί στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με πηγές από γερμανικές αρχές ασφαλείας.
Στην εκτίμηση αυτή συμπεριλήφθηκαν και τα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν από διάφορους σταθμούς μέτρησης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις για τις διαρροές αερίου από τους αγωγούς υποστηρίζουν ότι μόνο ένας κρατικός φορέας μπορεί να βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια.
Για την ώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προχωρά σε εικασίες για το παρασκήνιο της διαρροής των αγωγών Nord Stream, με τις περισσότερες από αυτές να «φωτογραφίζουν» την Ρωσία.
Από την πλευρά της, πάντως, μέχρι τώρα η Ρωσία και πριν κατονομάσει τη Βρετανία χαρακτήριζε τη διαρροή και τα σενάρια που την φέρουν ως υπεύθυνη για αυτήν, ως διεθνή τρομοκρατία που στρέφεται κατά του Κρεμλίνου, ενώ δεν δίσταζε να κατηγορήσει και τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι διαρροές εντοπίστηκαν σε πεδίο που ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.


Η Zakharova είχε «φωτογραφήσει» τη Βρετανία

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 υποκριτική είχε χαρακτηρίσει η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει τη Δανία στην έρευνα για δολιοφθορές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφερε τη βοήθειά του στη Δανία στη διερεύνηση της δολιοφθοράς στον Nord Stream, ανέφερε το γραφείο της (τότε) πρωθυπουργού Liz Truss.
Οι αλεπούδες αγωνίζονται για τα δικαιώματα των κοτόπουλων», σημείωσε η Zakharova.
Εξάλλου και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποστήριξε ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη «αρχίσει πρακτικά να καταστρέφει τις κοινές ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές».
Τόνισε ότι «είναι προφανές σε όλους όσους επωφελούνται από αυτό».

Οι Ευρωπαίοι θα εκπλαγούν

Το Κρεμλίνο έχει αποκαλύψει, πως οι Ευρωπαίοι θα εκπλαγούν όταν μάθουν την «αλήθεια» για τις εκρήξεις τον περασμένο μήνα που προκάλεσαν τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου οι οποίοι κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει να συμπεριληφθεί στη διεθνή έρευνα για αυτές τις διαρροές που σημειώθηκαν ενώ μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με φόντο τη «μάχη» για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η Μόσχα εργάζεται «εντατικά» για να συμπεριληφθεί στην έρευνα, την οποία έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ότι «κανονίστηκε» για να φορτώσει την ευθύνη στη Ρωσία.
«Γίνονται εργασίες μέσω διπλωματικών διαύλων», σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
«Αλλά μέχρι στιγμής, συναντούν έναν τοίχο απροθυμίας για να ριχτεί από κοινού φως στην αλήθεια, κάτι που σίγουρα θα εκπλήξει περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες αν δημοσιοποιηθεί», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Σουηδοί, ούτε οι Δανοί μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας», είπε ο Peskov.

Κατηγορίες και για την Κριμαία

Εξάλλου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν την Ουκρανία και τη Βρετανία για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από την επίθεση αυτή προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» σε ένα πλοίο.
«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Ochakov, στην περιοχή του Mykolaiv της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα πλοία που στοχοθετήθηκαν συμμετείχαν στην προστασία των νηοπομπών που έχουν αναλάβει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Απετράπη η επίθεση με drone στη Σεβαστούπολη

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό απώθησε την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στον κόλπο της Σεβαστούπολης, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης αυτής της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας.
«Σκάφη του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απώθησαν μια επίθεση με drone στον κόλπο της Σεβαστούπολης», δήλωσε στο Telegram ο Mikhail Razvozhaev.
«Καμία εγκατάσταση στην πόλη δεν επλήγη. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», πρόσθεσε.
Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως πορθμεία και σκάφη σταμάτησαν προσωρινά να διέρχονται από τον κόλπο της Σεβαστούπολης.
Η Σεβαστούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία τον 18ο αιώνα και αποτέλεσε αργότερα τμήμα της Ρωσίας στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1954, όταν παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας από τον Nikita Khrushchev.

bankingnews.gr

Σχόλια