Έως τον Μάρτιο 2023 οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την Enel Ρουμανίας με σύμβουλο την Goldman Sachs


Η Goldman Sachs η οποία πραγματοποίησε την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, είναι και η σύμβουλος της για την εξαγορά των εταιρειών της Enel Ρουμανίας στο δίκτυο διανομής, παραγωγής (Ανανεώσιμες Πηγές) και προμήθειας ρεύματος.


Η συνολική αξία των τριών κλάδων τις οποίες πρόκειται να πωλήσει η Ιταλική Enel, αποτιμάται συνολικά μεταξύ 1,8 -1,9 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 (Φεβρουάριος – Μάρτιος) ή το αργότερο τον Απρίλιο ενω εκτός από την ΔΕΗ διεκδικητές είναι τα ενεργειακά funds Βrookfield Αsset Managment (Καναδάς) και Amber Infrastrucure (Hνωμένο Βασίλειο).
Η ΔΕΗ, αρχικά, είχε διαψεύσει τις πληροφορίες για την εξαγορά καθώς εκείνη την περίοδο είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τον Ιταλικό Όμιλο της Enel.
Tην Enel Ρουμανίας, την γνωρίζει κυριολεκτικά σε μια “σελίδα από χαρτί”, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσσης καθώς την περίοδο 2016-2019 ήταν επικεφαλής της Enel Romania Srl καθώς και αντιπρόεδρος του συλλόγου ξένων επενδυτών....
H επιλογή των χωρών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας από την ΔΕΗ δεν γίνεται τυχαία καθώς η ετήσια ανάπτυξη (capacity) στις ΑΠΕ στις δύο χώρες - όπως ήδη έχει επικοινωνήσει στους επενδυτές – είναι 8% και 15% αντίστοιχα μέχρι το 2030.
Η Ρουμανία, όμως, θα έχει αύξηση χωρητικότητας έως 6 GW στις Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις της ΔΕΗ. Kι αν υπάρχει κάτι που τηρεί ευλαβικά η σημερινή διοίκηση είναι τι έχει ανακοινώσει στούς ξένους επενδυτές και τι παραδίδει στην συνέχεια - με εξαίρεση πιθανότατα την αγορά ίδιων μετοχών (Αύγουστος 2022) – η οποία ξεκίνησε μεταχρονολογημένα.

Τι πωλείται

Ο ιταλικός όμιλος της Enel οδηγείται σε πώληση των θυγατρικών της σε Ευρώπη και Ν. Αμερική προκειμένου να μειώσει το υψηλό χρέος της.
Στην Enel Ρουμανία, ο ιταλικός όμιλος διαθέτει αξιόλογη παρουσία σε δίκτυο, παραγωγή και προμήθεια και ειδικότερα :

  • Στο δίκτυο διανομής ρεύματος με μήκος 128.000 χλμ, κατέχει τρείς εταιρείες διανομής (Electrica banat, Εlectrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud).

Στον κλάδο πωλείται το 70% των μετοχών με αξία η οποία αποτιμάται περί τα 600 εκατ. ευρώ.

  • Στην παραγωγή πωλείται το 100% της Enel Green Power η οποία σε 12 περιοχές διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 543 MW, εκ των οποίων τα 498MW είναι Αιολικά Πάρκα και 36MW Φωτοβολταϊκά. Η εταιρεία επίσης έχει υπό κατασκευή άλλα 170MW. Η αξία της αποτιμάται περί το 1 δισ. ευρώ
  • Στην προμήθεια ρεύματος τέλος η Enel δραστηριοποιείται με δύο εταιρείες με 3,1 εκατ. πελάτες και η αξία των οποίων λόγω και της συγκυρίας αποτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές από την Ρουμανία, για την εξαγορά η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια 300-400 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από δανεισμό στον οποίο θα συμμετάσχουν και ελληνικές τράπεζες.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
bankingnews.gr

Σχόλια