Ιστορική συνεδρίαση Αλβανίας- Κοσσυφοπεδίου


Στην 110η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είπε ότι τα δικαιώματα των Αλβανών στο σύνολό τους προχωρούν όλο και περισσότερο.

«Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου σήμερα δεν είναι μόνο άριστες απλά  επειδή είμαστε δύο χώρες που χωρίζονται σε δύο κράτη αλλά ενωμένες με μια καρδιά, αλλά είναι επίσης παραγωγικές, περισσότερο από ποτέ, και αυτό δείχνουν τα γεγονότα που προέρχονται από όχι μόνο την κοινή ετήσια συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, αλλά με τη θέληση και την αύξηση της ικανότητας όχι απλώς να κατανοήσουμε την αποδοχή αλλά να εφαρμόσουμε στην πράξη συνεργασία για αμοιβαίο συμφέρον», δήλωσε ο Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο Ράμα μίλησε επίσης για τα κοινά έργα των δύο χωρών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο νέο λιμάνι του Δυρραχίου στο Πόρτο Ρομάνο, το οποίο θα είναι κοινό λιμάνι που θα εκτείνεται από το Δυρράχιο έως την Πρίστινα και τη Στρούγκα. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να είναι πιο συχνά μαζί και όχι μόνο στη διοργάνωση των γιορτών. Ανέφερε το ένδοξο παρελθόν του UCK, το οποίο είπε ότι πρέπει να τιμηθεί.

«Πρέπει να είμαστε πιο συχνά μαζί, όχι μόνο σε κόμματα, και όχι μόνο πολιτικοί, πρέπει να συνεργαζόμαστε, να μοιραζόμαστε ιδέες ο ένας με τον άλλον, να δεχόμαστε διαφορετικές απόψεις και επικρίσεις ο ένας για τον άλλον, οπότε συνεργαστείτε», πρόσθεσε ο Albin Kurti, πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Κούρτι τόνισε αυτό που είναι κοινό μέλημα και των δύο χωρών, η μετανάστευση των νέων.

«Ξέρω ότι δεν πηγαίνουν εκεί για διασκέδαση, αλλά λόγω ανησυχίας, ξέρω ότι δεν έχουμε κάνει ακόμη αρκετά για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, στη δικαιοσύνη, στο κράτος, στην πολιτική, ώστε να σκεφτείτε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας στην πατρίδα τη δική σας ως η καλύτερη επιλογή. Αλλά σας εγγυώμαι ότι θα δώσουμε αυτή τη μάχη μέχρι τέλους και θα κερδίσουμε με τη βοήθειά σας. Η Αλβανία ολοκληρώνεται, Το Κόσοβο ολοκληρώνεται, τα εδάφη όπου ζουν οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία, στο Μαυροβούνιο και στην Κοιλάδα του Πρέσεβο ολοκληρώνονται, επίσης, με τη βοήθεια της Αλβανίας και του Κοσόβου», τόνισε ο Αλμπίν Κούρτι, πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.

 

Η Πρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας,  Λιντίτα Νικόλα, δήλωσε ότι η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών συμβάλλει στην πρόοδο της αλβανικής κοινότητας στα Βαλκάνια και κάνει την περιοχή και την Ευρώπη πιο σταθερή.

«Όσο πιο ανεπτυγμένη είναι η αλβανική κοινότητα στην περιοχή, τόσο πιο σταθερή θα είναι τόσο η περιοχή όσο και η Ευρώπη. Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ως δύο πολιτικές εθνότητες των Αλβανών στα Βαλκάνια και με τη φιλοδοξία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη να υλοποιήσουν τη βούληση των Αλβανών, να μετατρέψουν τα κρατικά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αλλά και με τις γειτονικές χώρες σε επίσημα σύνορα», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας.

Τη συνάντηση των δύο συνελεύσεων χαιρέτησαν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των συνελεύσεων, του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.

 Για τη συνάντηση αυτή, που χαρακτηρίστηκε ιστορική από τα κόμματα, άνοιξε στο προαύλιο της Συνέλευσης έκθεση με τις σημαντικότερες στιγμές της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, καθώς και συναυλία με αλβανικά δημοτικά τραγούδια και χορούς, γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

 

The Hellenic Information Team

Σχόλια