Η Ιαπωνία ξεκινά το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από τον Β’ΠΠ: Προμήθειες όπλων ύψους 320 δισ.δολαρίων


Η ειρηνική Ιαπωνία ξεκινά το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνοντας έτσι ότι η Ασία είναι ένα “καζάνι που βράζει” και που μπορεί να έχει προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα όπως το να δημιουργηθεί ένα τεράστιο σινο-ρωσικό μπλοκ σε επίπεδο ευρω-ασιατικού “ΝΑΤΟ” ως αντιστάθμισμα στις Αμερικανο-ιαπωνικούς σχεδιασμούς και το πάντα φλέγον ζήτημα για ο Πεκίνο της Ταϊβάν.

Πρόκειται για ένα σχέδιο 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει πυραύλους ικανούς να πλήξουν την Κίνα και να προετοιμάσουν τη χώρα για συνεχή σύγκρουση. Γιατί; Οι περιφερειακές εντάσεις και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτούν την ανησυχία για πόλεμο.

Σύμφωνα με το Reuters, το σαρωτικό, πενταετές σχέδιο εξοπλισμών, κάποτε αδιανόητο στην ειρηνική Ιαπωνία.

Πλέον, θα καταστήσει τη χώρα την 3η μεγαλύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με βάση τους τρέχοντες προϋπολογισμούς.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, μίλησε για «σημείο καμπής στην ιστορία». Είπε ότι η αύξηση στις αμυντικές δαπάνες ήταν «η απάντησή μου στις διάφορες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε».

Η κυβέρνησή του ανησυχεί ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα ενθαρρύνει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν: Απειλώντας τα κοντινά ιαπωνικά νησιά, διακόπτοντας τις προμήθειες προηγμένων ημιαγωγών και βάζοντας ένα πιθανό ασφυκτικό φραγμό σε θαλάσσιους δρόμους που προμηθεύουν πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό θέτει μια νέα κατεύθυνση για την Ιαπωνία. Εάν εκτελεστούν κατάλληλα, οι Δυνάμεις Άμυνας θα είναι μια πραγματική, παγκόσμιας κλάσης αποτελεσματική δύναμη», δήλωσε ο Yoji Koda, πρώην ναύαρχος, ο οποίος διοικούσε τον ιαπωνικό στόλο το 2008.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα αποθηκεύσει ανταλλακτικά και άλλα πυρομαχικά, θα επεκτείνει τη μεταφορική ικανότητα και θα αναπτύξει δυνατότητες κυβερνοπολέμου.

Στο μεταπολεμικό σύνταγμά της – που συντάχθηκε από την Αμερική – η Ιαπωνία παραιτήθηκε από το δικαίωμα να διεξάγει πόλεμο όπως και από τα μέσα για να κάνει πόλεμο.

«Στρατηγική πρόκληση από Κίνα»

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια σοβαρή παραβίαση των νόμων που απαγορεύουν τη χρήση βίας και έχει κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης», αναφέρεται στο έγγραφο στρατηγικής της Ιαπωνίας.

«Η στρατηγική πρόκληση που θέτει η Κίνα είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ιαπωνία», αναφέρεται, σημειώνοντας επίσης ότι το Πεκίνο δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της.

Σε ένα άλλο έγγραφο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας που αναφέρεται στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, επισημαίνεται η στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα ομοϊδεάτα έθνη για την αποτροπή απειλών για την καθιερωμένη διεθνή τάξη.

 «Ο Πρωθυπουργός κάνει μια ξεκάθαρη στρατηγική δήλωση σχετικά με τον ρόλο της Ιαπωνίας ως παρόχου ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Ραχμ Εμάνουελ. «Έβαλε ένα κεφαλαίο «D» (σ.σ. Defence – άμυνα) δίπλα στην αποτροπή της Ιαπωνίας», πρόσθεσε.

Συναντώντας τον Πρόεδρο της Ένωσης Συνεργασίας Ιαπωνίας-Ταϊβάν, Mitsuo Ohashi στην Ταϊπέι την Παρασκευή (16/12), η πρόεδρος της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen είπε ότι αναμένει μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία με την Ιαπωνία.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουν η Ταϊβάν και η Ιαπωνία να δημιουργούν νέα επιτεύγματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η εθνική άμυνα και ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο και ο βιομηχανικός μετασχηματισμός», ανέφερε η Τσάι από το προεδρικό γραφείο.

Από την πλευρά του το Πεκίνο, κατηγόρησε την Ιαπωνία για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας στη νέα στρατηγική ασφαλείας, σύμφωνα με δήλωση της πρεσβείας της στην Ιαπωνία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς έδειξε την αναγκαιότητα να είμαστε ικανοί για μάχη, και αυτό είναι κάτι για το οποίο η Ιαπωνία δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Toshimichi Nagaiwa, ένας απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας. «Η Ιαπωνία ξεκινά αργά, είναι σαν να είμαστε 200 μέτρα πίσω σε ένα σπριντ 400 μέτρων», πρόσθεσε.

Οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας ξεπέρασαν τις αμυντικές δαπάνες της Ιαπωνίας στις αρχές του αιώνα και τώρα έχουν στρατιωτικό προϋπολογισμό περισσότερο από τέσσερις φορές μεγαλύτερο. Τα πολύ λίγα πυρομαχικά και η έλλειψη ανταλλακτικών που προσγειώνουν αεροπλάνα και θέτουν εκτός δράσης άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό είναι τα πιο άμεσα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στο Reuters.

Διπλασιασμός αμυντικών δαπανών

Το σχέδιο του Kishida θα διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες σε περίπου 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε διάστημα πέντε ετών, υπερβαίνοντας το όριο δαπανών του 1% που ίσχυε από το 1976.

Θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας στο ένα δέκατο περίπου του συνόλου των δημοσίων δαπανών στα τρέχοντα επίπεδα και θα καταστήσει την Ιαπωνία την τρίτη μεγαλύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με βάση τους τρέχοντες προϋπολογισμούς.

Αυτή η υπερβολή θα προσφέρει δουλειά σε ιαπωνικούς κατασκευαστές στρατιωτικού εξοπλισμού όπως η Mitsubishi Heavy Industries, η οποία αναμένεται να κάνει την ανάπτυξη τριών από τους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα αποτελούν μέρος της νέας πυραυλικής δύναμης της Ιαπωνίας.

Η Mitsubishi θα κατασκευάσει επίσης το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της Ιαπωνίας μαζί με την BAE Systems PLC και τη Leonardo SPA σε ένα κοινό έργο μεταξύ Ιαπωνίας, Βρετανίας και Ιταλίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το Τόκιο διέθεσε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτό στο πενταετές αμυντικό πρόγραμμα.

Θα επωφεληθούν και οι ξένες εταιρείες. Η Ιαπωνία λέει ότι θέλει οι αμερικανικοί πύραυλοι κρουζ Tomahawk που εκτοξεύονται από πλοίο που κατασκευάζονται από την Raytheon Technologies να αποτελούν μέρος της νέας αποτρεπτικής της δύναμης.

Άλλα στοιχεία στη λίστα στρατιωτικών δαπανών της Ιαπωνίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, περιλαμβάνουν πυραύλους αναχαίτισης για βαλλιστικούς πυραύλους, επιθετικά και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών, μαχητικά Lockheed Martin F-35 stealth, ελικόπτερα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μεταφοράς βαρέων βαρών.

Για να πληρώσει για αυτόν τον εξοπλισμό, το κυβερνών μπλοκ του Kishida δήλωσε ότι θα αυξήσει τους φόρους στον καπνό και στις εταιρείες.

Ωστόσο, καθώς στις αυξήσεις φόρων είναι αντίθετο το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη πει πότε θα εφαρμόσει αυτούς τους υψηλότερους συντελεστές.

Pronews.gr

Σχόλια