Η ισορροπία του τρόμου στον Ειρηνικό – Η πάνοπλη Κίνα παρουσίασε το Stealth J -20 με το βλέμμα… στην Ταϊβάν


Μία εντυπωσιακή αλλά και απότομη αύξηση στον αριθμό των κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών που εισέρχονται στη Ζώνη Αεράμυνάς της, αναφέρει το τελευταίο διάστημα η Ταϊβάν.
Το μεγαλύτερο ρεκόρ, που καταγράφηκε, ήταν τα 56 μαχητικά αεροσκάφη τα οποία εντοπίστηκαν πάνω από την Ταϊβάν στις 4 Οκτωβρίου 2021.
Η Κίνα δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο εισβολής στην Ταϊβάν και συνέχισε να αποκτά τα στρατιωτικά μέσα για να το κάνει.
Τα τελευταία χρόνια, έχει εκσυγχρονίσει τον στρατό της, παρουσιάζοντας το J-20, ένα κινεζικό μαχητικό stealth 5ης γενιάς.

Έχει επίσης κατασκευάσει δύο αεροπλανοφόρα μαζί με πολλά σύγχρονα αποβατικά πλοία.

Κινεζική υπεροχή

Παρόλο που η πιθανότητα η Κίνα να κατακτήσει την Ταϊβάν δια της βίας παραμένει ασαφής, η στρατιωτική ισορροπία στα στενά της Ταϊβάν είναι σταθερά υπέρ της Κίνας.
Μάλιστα η κινεζική αυτή υπεροχή καταγράφεται και σε ετήσια έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, η Ταιπέι μπορεί να προσβλέπει μόνο σε μία αμερικανική παρέμβαση, εάν αυτή ποτέ εκδηλωθεί.

Τι θα κάνει ο Biden;Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει δεσμευθεί δύο φορές σε διάστημα τριών μηνών το 2021 ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα.Πάντως η Ουάσινγκτον ακολουθούσε πάντα μία πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» όσον αφορά την υπεράσπιση της Ταϊβάν και μένει να φανεί, εάν οι δεσμεύσεις Biden σηματοδοτούν κάποια αλλαγή.Μιλώντας τον Οκτώβριο 2022, ο Biden τόνισε: «Δεν θέλω ψυχρό πόλεμο με την Κίνα.Θέλω απλώς η Κίνα να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε καμία από τις απόψεις μας».

Σχόλια