Σήμερα οι Τούρκοι ψηφίζουν εάν θέλουν ή όχι τον Ερντογάν

Στις οκτώ σήμερα το πρωί οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσ

 



Στις οκτώ σήμερα το πρωί οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε περισσότερες από 191.000 κάλπες σε όλη την Τουρκία προκειμένου να εκλέξουν νέο πρόεδρο για τη χώρα για περίοδο 5 ετών και να επιλέξουν μέλη του κοινοβουλίου.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων υπολογίζεται σε 60.697.843 ψηφοφόρους, εκ των οποίων 4.904.672 ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον βασικό αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται μιας συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, με ελαφρύ προβάδισμα. Αλλά αν κάποιο από τα δύο δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50 τοις εκατό των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.

Οι εκλογές διεξάγονται τρεις μήνες αφότου οι σεισμοί στη νοτιοανατολική Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους. Πολλοί στις πληγείσες επαρχίες έχουν εκφράσει την οργή τους για την αργή αρχική αντίδραση της κυβέρνησης στην καταστροφή, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι το θέμα έχει αλλάξει τη στάση των πολιτών για την ψήφο.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν επίσης ένα νέο κοινοβούλιο και είναι πιθανό να υπάρξει μια στενή κούρσα μεταξύ της Λαϊκής Συμμαχίας, που αποτελείται από το ισλαμιστικό-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, το δεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και άλλα, και τη Συμμαχία του Έθνους του Κιλιτσντάρογλου των έξι κομμάτω της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Οι Κούρδοι ψηφοφόροι, που αντιπροσωπεύουν το 15-20 τοις εκατό του εκλογικού σώματος, θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο και η Συμμαχία Εθνών είναι απίθανο να αποκτήσει από μόνη της κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν αποτελεί μέρος της κύριας συμμαχίας της αντιπολίτευσης, αλλά αντιτίθεται σθεναρά στον Ερντογάν μετά την καταστολή των μελών του τα τελευταία χρόνια.

Το κόμμα ανακοίνωσε τη στήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου στην προεδρική κούρσα. Συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές εκλογές υπό τη σημαία του μικρού Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς λόγω μήνυσης που κατέθεσε ανώτερος εισαγγελέας που επιδιώκει να απαγορεύσει το HDP για τις σχέσεις του με Κούρδους μαχητές, κάτι που το κόμμα αρνείται.

Τέλος εποχής;

Ο Ερντογάν, 69 ετών, είναι δυνατός ρήτορας και ακτιβιστής και έκανε ό,τι μπορούσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς αγωνιζόταν να περάσει την πιο σκληρή πολιτική δοκιμασία του.

Έχει ισχυρή πίστη ανάμεσα στους θρησκευόμενους Τούρκους που κάποια στιγμή ένιωσαν ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στην κοσμική Τουρκία.

Η πολιτική του ζωή έχει επιβιώσει από απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.


Ωστόσο, εάν οι Τούρκοι ανατρέψουν τον Ερντογάν, θα είναι σε μεγάλο βαθμό επειδή είδαν την ευημερία, την ισότητα και την ικανότητά τους να καλύψουν βασικές ανάγκες να επιδεινώνονται με πληθωρισμό που ξεπερνά το 85% τον Οκτώβριο του 2022, μαζί με την κατάρρευση της λίρας.



Όσο για τον Κιλιτσντάρογλου, 74, είναι πρώην δημόσιος υπάλληλος που υπόσχεται ότι αν κερδίσει, θα επιστρέψει στις παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές.

Λέει επίσης ότι θα επιδιώξει να επιστρέψει τη χώρα σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, από το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα του Ερντογάν που πέρασε σε δημοψήφισμα το 2017.

Έχει επίσης υποσχεθεί να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, την οποία οι επικριτές λένε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε για να καταστείλει τη διαφωνία.

Εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στη διατήρηση ενός ενιαίου συνασπισμού αντιπολίτευσης που περιλαμβάνει εθνικιστές, ισλαμιστές, κοσμικούς και φιλελεύθερους.


The Hellenic Information Team
Σχόλια