Προειδοποιήσεις στη Γερμανία...

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξαρθρώσει αρκετές συνωμοσίες τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο μικρές ομάδες που συνδέονται με τη νεοναζιστικ

 



...για υπονόμευση της δημοκρατίας με αιχμές για Ρωσία...
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα για μία επικίνδυνη ενίσχυση του αντικυβερνητικού εξτρεμισμού -που τροφοδοτείται από αυταρχικά κράτη όπως η Ρωσία- με στόχο να διχαστεί και να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία και να ανατραπεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, είπε...

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξαρθρώσει αρκετές συνωμοσίες τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο μικρές ομάδες που συνδέονται με τη νεοναζιστική οργάνωση Κίνημα των πολιτών του Ράιχ, οι οποίες κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, κυβερνητικούς αξιωματούχους ακόμη και στο ίδιο το Ράιχσταγκ. Αν και δεν είναι σαφές πόσο προχωρημένα ήταν τα σχέδια αυτά, οι αρχές εξέφρασαν ανησυχία ότι οι φερόμενοι ως συνωμότες είχαν αποκτήσει όπλα και συνεργάζονταν άτομα που συνήθως δεν βρίσκονται στα ραντάρ των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως δικαστές και αστυνομικοί.

Ο Τόμας Χάλντεβανγκ, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος (BfV), είπε ότι η πρότερη δράση ξεχωριστών ομάδων -από ακροδεξιούς εξτρεμιστές έως υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας QAnon- και η προθυμία τους να χρησιμοποιήσουν -μέχρι και δολοφονική- βία ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές.
poster
«Αυτό που συνδέει όλες αυτές τις ομάδες είναι ότι περιφρονούν το κράτος και τη δημοκρατία μας, το απορρίπτουν και θέλουν να το καταργήσουν», είπε ο Χάλντεβανγκ σε συνέντευξη που έδωσε στο Associated Press στο Βερολίνο.

Ο Χάλντενβανγκ είπε ότι οι αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται στοχευμένα ορισμένα ευαίσθητα για τους πολίτες κοινωνικά ζητήματα για να προκαλέσουν γενικευμένο φόβο και να αποκτήσουν νέους οπαδούς. Οι τακτικές τους επικεντρώνονται στη μετανάστευση -όπου ακροδεξιοί παράγοντες έχουν διαιωνίσει τον μύθο μιας «μεγάλης αντικατάστασης» - αλλά και σε κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαδοθεί μια συγκεκριμένη αφήγηση και να δοθεί η εντύπωση ότι το κράτος αδυνατεί να ελέγξει ορισμένες καταστάσεις και επομένως πρέπει να ανατραπεί», είπε.
Ο επικεφαλής του BfV είπε ότι τέτοιες τάσεις τροφοδοτούνται ενεργά από χώρες όπως η Ρωσία, η οποία έχει συμφέρον να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Όταν αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν συναισθήματα στη χώρα που μπορούν να οδηγήσουν σε διχασμό, τότε αυτά τα συναισθήματα ενισχύονται», είπε. «Και βλέπουμε να λαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός μέτρων (για τον σκοπό αυτό).»

Ο Χάλντεβανγκ ανέφερε την παραπληροφόρηση που διαδίδεται από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά είπε ότι βασικοί παράγοντες επιρροής στοχοποιούνται επίσης από πράκτορες της Ρωσίας στο Βερολίνο για να αναπαράγουν την προπαγάνδα στη γερμανική κοινωνία.

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδιώξει σημαντικό αριθμό ύποπτων Ρώσων κατασκόπων από το ξέσπασμα του πολέμου και προσπάθησαν να περιορίσουν τα υποστηριζόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης. Η Κίνα θεωρείται επίσης όλο και περισσότερο ως απειλή στο θέατρο του «υβριδικού πολέμου».

nonews-NEWS
Σχόλια