Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής προς Πούτιν: Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει» στην Ουκρανία. «Έν


Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει» στην Ουκρανία.

«Ένας πόλεμος δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον (…) Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», είπε ο Σίριλ Ραμαφόσα, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Αφρικανών μεσολαβητών στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία.

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, ο οποίος ηγείται μιας αφρικανικής αντιπροσωπείας μεσολάβησης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι οι αφρικανικές χώρες «επηρεάζονται αρνητικά» σε αυτή τη διαμάχη.

Κατά τη συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε την «ισορροπημένη προσέγγιση» της Αφρικής στην ουκρανική σύγκρουση.

Δήλωσε έτοιμος για διάλογο για την ειρήνη, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε εποικοδομητικό διάλογο με όσους φιλοδοξούν να επιτύχουν την ειρήνη στην Ουκρανία, στη βάση της ισότητας και της αμοιβαίας εκτίμησης των συμφερόντων.

Απευθυνόμενος στους Αφρικανούς μεσολαβητές, ο Πούτιν είπε:

«Ξέρετε πολύ καλά ότι όλα τα προβλήματα στην Ουκρανία δημιουργήθηκαν μετά το παράνομο ένοπλο πραξικόπημα το 2014. Αυτό το πραξικόπημα υποστηρίχθηκε από δυτικούς χρηματοδότες και μάλιστα, το ανακοίνωσαν μιλώντας και για τους αριθμούς (χρημάτων) που ξόδεψαν στη διοργάνωση αυτού του πραξικοπήματος στην Ουκρανία. Σήμερα, αυτό το καθεστώς αντιπροσωπεύει το πραξικόπημα», δήλωσε κατηγορηματικά.


Agence France Presse, al Bayan, an Nahar,

The Hellenic Information Team



Σχόλια