Canadair είχε ξαναπέσει πριν 16 χρόνια στην Κάρυστο...

Μνήμες από το μακρινό 2007 ξύπνησε το τραγικό περιστατικό της πτώσης του Canadair σήμερα στην Κάρυστο. Αντίστοιχη ήταν η περίπτωση τότε με τους δύο πι






Μνήμες από το μακρινό 2007 ξύπνησε το τραγικό περιστατικό της πτώσης του Canadair σήμερα στην Κάρυστο. Αντίστοιχη ήταν η περίπτωση τότε με τους δύο πιλότους που επενέβαιναν στο πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Κατά τη... διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης στην περιοχή των Στύρων το πυροσβεστικό αεροσκάφος είχε πέσει μαζί με τους δύο χειριστές του, οι οποίοι έχασαν ακαριαία τη ζωή τους στο καθήκον.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 23 Ιουλίου 2007, όταν το πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415 της Π.Α. συνετρίβη στα Νέα Στύρα Ευβοίας με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι δύο χειριστές του, ο κυβερνήτης Σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης και ο συγκυβερνήτης Υποσμηναγός Γιώργος Χατζούδης.


Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, το Canadair πραγματοποίησε χαμηλή πτήση, έκανε τη ρίψη νερού και στη συνέχεια ο πιλότος προσπάθησε να του δώσει ύψος, όμως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα τη συντριβή του.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ αριθμόν 2055, με ημερομηνία κατασκευής το 2001. Έφθασε στην Ελλάδα στις 15 Μαρτίου 2004 και είχε συμπληρώσει περίπου 1.400 ώρες πτήσεως. Ήταν το δέκατο και τελευταίο αεροσκάφος CL-415 που παρελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με το τοπικό ενημερωτικό σάιτ eviathema.gr.

Το χρονικό της τραγωδίας


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πυρκαγιά τότε είχε εκδηλωθεί στην περιοχή Τσακαίοι, στα Στύρα Ευβοίας περίπου στις 13:10 και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, βγαίνοντας εκτός ελέγχου. Καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινούνταν προς τον οικισμό του Διλησού, στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά καθώς η πληττόμενη περιοχή ήταν μη προσβάσιμη χρειάστηκε η συνδρομή εναέριων μέσων για την κατάσβεση της εστίας. Κατά συνέπεια κινητοποιήθηκαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.


Περίπου στις 13:45 το Καναντέρ ήταν γεμάτο με έξι τόνους νερό και επιχειρούσε εντατικά στο σημείο. Οι δύο πιλότοι προκειμένου να αποτρέψουν την επέλαση της φωτιάς στα σπίτια του οικισμού, αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν αρκετά χαμηλή πτήση. Είχαν μόλις ολοκληρώσει την ρίψη, όταν ξαφνικά το αεροσκάφος έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε στο έδαφος. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες οι πιλότοι επιχείρησαν να σηκώσουν το αεροσκάφος, χωρίς όμως να το καταφέρουν.


Αμέσως μετά την πτώση στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της ΕΜΑΚ, οι άντρες της οποίας βρήκαν τα δύο απανθρακωμένα πτώματα των πιλότων και τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τα οποία είχαν διασκορπιστεί σε απόσταση περίπου πενήντα μέτρων μεταξύ τους.


Εμπειρογνώμονες της επιτροπής που ορίστηκε από το ΓΕΑ και επισκέφτηκαν την περιοχή του δυστυχήματος απέδωσαν την πτώση του αεροσκάφους στον συνδυασμό της πολύ χαμηλής πτήσης μέσα σε καπνούς και στα ισχυρά ρεύματα αέρα που αναπτύσσονται από την μετακίνηση των ιδιαίτερα θερμών μαζών, αναφέρει το eviathema.gr. Μαζί με τους ανέμους που έπνεαν την ώρα της κατάσβεσης εκτίμησαν ότι το αεροσκάφος παρουσίασε απώλεια στήριξης και έτσι έπεσε ξαφνικά.
Σχόλια