Παιχνίδια με τη φωτιά...

Πύλα, το χωριό όπου συγκατοικούν ειρηνικά εδώ και δεκαετίες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σχεδόν όπως πριν από την τουρκική εισβολή, έχει συχνά προ

 




Πύλα, το χωριό όπου συγκατοικούν ειρηνικά εδώ και δεκαετίες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σχεδόν όπως πριν από την τουρκική εισβολή, έχει συχνά προβληθεί από ουδέτερους παρατηρητές και δημοσιογράφους ως ένα υπόδειγμα, μια μικρογραφία μιας μελλοντικής λύσης που θα έκλεινε την πληγή του Κυπριακού, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήξη της κατοχής και στην ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων...

Από αυτή την άποψη, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι κάποιοι επέλεξαν για ακόμα μια φορά εν μέσω καλοκαιριού να προκαλέσουν ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή, φτάνοντας στο σημείο να επιτεθούν ουσιαστικά στις δυνάμεις των κυανόκρανων.
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για κάποια αυθόρμητη κίνηση, αλλά για μια προσχεδιασμένη πρόκληση, που ρίχνει νερό στον μύλο εκείνων των «υπερπατριωτών» και στις δύο πλευρές, οι οποίοι αρέσκονται να συντηρούν την ένταση και χαίρονται σε κάθε «αναμπουμπούλα» που σαμποτάρει σταθερά οποιαδήποτε προοπτική λύσης.

Η καταδίκη της επικίνδυνης και ύποπτης αυτής επιχείρησης από σύσσωμη ουσιαστικά τη διεθνή κοινότητα είναι σημαντική και δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για άρση του αδιεξόδου δεκαετιών, το οποίο οφείλεται κυρίως στον τουρκικό επεκτατικό μιλιταρισμό, που χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να αποστρέψει το βλέμμα από σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας.

Η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν κάθε λόγο να απαιτούν, συνεργαζόμενες στενά, την επανεκκίνηση του διαλόγου, που έχει βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, επιδεινώνοντας σταθερά το πρόβλημα. Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος τους. Δεν χρειάζονται ούτε πατριωτικές κενολογίες ούτε φοβική απόρριψη μιας διαδικασίας ουσιαστικού διαλόγου. Περιστατικά όπως αυτό της Πύλας πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία να πιεστούν και απομονωθούν εκείνοι που επιλέγουν να παίζουν με τη φωτιά αδιαφορώντας για το μέλλον των δύο κοινοτήτων.


H ΑΥΓΗ



Σχόλια