Ελλάδα - Ινδία: Στόχος, ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου...

Μια πολύ σημαντική επίσκεψη δέχθηκε χθες η Αθήνα, την ώρα που ο νους των κατοίκων της ήταν στη φλεγόμενη Πάρνηθα. Πρόκειται για αυτή του Ναρέντρα Μόντ

 





Μια πολύ σημαντική επίσκεψη δέχθηκε χθες η Αθήνα, την ώρα που ο νους των κατοίκων της ήταν στη φλεγόμενη Πάρνηθα. Πρόκειται για αυτή του Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργού της Ινδίας, της πολυπληθέστερης χώρας και 5ης οικονομικής δύναμης του πλανήτη. Και ήταν μια επίσκεψη με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς και οι δύο πλευρές -και ο Μόντι και ο οικοδεσπότης Κυριάκος Μητσοτάκης- δηλώνουν αποφασισμένες «να ενισχύσουν τις σχέσεις στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, των τεχνολογιών, της Παιδείας και της ενέργειας»...


Το βασικό ζητούμενο, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, είναι να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη τετραετία το διμερές εμπόριο με την Ινδία. Ο Μόντι, από την πλευρά του, εμφανίστηκε κάπως πιο μετριοπαθής, λέγοντας πως «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030».


40 χρόνια μετά


Η επίσκεψη Μόντι ήταν η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα μετά το 1983, όταν είχε προσκληθεί η Ίντιρα Γκάντι από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε το ζητούμενο για την Ελλάδα ήταν να παίξει ρόλο στη διεθνή σκηνή, με την «Πρωτοβουλία των Έξι» να μην είναι απόλυτα δεδομένη για το ΝΑΤΟ, ενώ ακόμη υπήρχε Ψυχρός Πόλεμος. Τώρα το ζητούμενο είναι στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Ινδία, ενδεχομένως ως αντίβαρο στην Κίνα, που κάνει κουμάντο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά. Τις δυνατότητες αυτού ακριβώς του λιμανιού προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ινδό ομόλογό του προκειμένου να γίνει «πύλη για την Ινδία στην Ευρώπη», ενώ φρόντισε να του θυμίσει πως η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ότι αποτελεί «μια νέα οικονομική ενεργειακή γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους».


Όπως τόνισε ο Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η σχέση της Ελλάδας με την Ινδία μετατρέπεται σε «στρατηγικής σημασίας» σχέση, με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να δηλώνουν ότι «θα πορευτούν ως συνοδοιπόροι απέναντι στα στοιχήματα του αύριο από τη μία πλευρά, δρώντας από κοινού σε μέτωπα που έχουν να κάνουν με τη διπλωματία και την ασφάλεια».


Συλλυπητήρια για τις φωτιές


Από την πλευρά του, το πρώτο που δήλωσε ο Μόντι ήταν ότι θέλει εκ μέρους του λαού της Ινδίας να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ανθρώπινων ζώων στις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Και συνέχισε μιλώντας κι αυτός για «στρατηγική» σχέση μεταξύ των δύο από δω και στο εξής: «Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις υποδομές, στην Παιδεία. Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και τις αμυντικές μας βιομηχανίες» είπε.


Περί δημοκρατίας και αρχαιότητας


Εννοείται ότι δεν έλειψε και η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, που συνηθίζονται στις διεθνείς σχέσεις και ακόμη περισσότερες στις επίσημες επισκέψεις. Ο μεν Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ινδία είναι η μεγαλύτερη Δημοκρατία στον πλανήτη -όσο κι αν ελέγχεται η ποιότητά της-, ο δε Μόντι φρόντισε να τονίσει πως η βάση των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας είναι «δυνατή και πανάρχαια» και να επισημάνει ότι παρά το χάσμα των 40 ετών, «ούτε το βάθος ούτε η θέρμη των σχέσεων των δύο χωρών έχουν μειωθεί».


Τα συγχαρητήρια της Προέδρου


Νωρίτερα ο Μόντι είχε συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία φρόντισε να τον συγχαρεί για την επιτυχή προσελήνωση του διαστημικού σκάφους «Chandrayaan-3», για την οποία είναι τόσο υπερήφανη η ινδική ηγεσία. Επ’ αυτού ο Μόντι υποστήριξε ότι η επιτυχία αυτή θα ωφελήσει συνολικά τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.


Η Σακελλαροπούλου ενημέρωσε τον υψηλό προσκεκλημένο για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και επισήμανε «την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας ανάσχεσης και αντιστροφής των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης». Από την πλευρά του ο Μόντι, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τις πυρκαγιές, αναφέρθηκε «στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση που ακολουθεί η Ινδία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ». Τέλος, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον πρωθυπουργό της Ινδίας το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής.


Στο μενού οι μπίζνες


Μετά τις επίσημες συναντήσεις οι δύο πρωθυπουργοί παρακάθησαν σε γεύμα με επιλεγμένους Έλληνες και Ινδούς επιχειρηματίες. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Από την ινδική πλευρά, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ινδικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, τρεις «μεγάλοι» της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και ο πρόεδρος του ινδικού οργανισμού προώθησης εμπορίου και επενδύσεων. Σύμφωνα με το γραφείο του αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, με έμφαση στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του τουρισμού, των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας. Μάλιστα, ο Φραγκογιάννης προανήγγειλε μια επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία μέσα στους επόμενους μήνες.


Η ΑΥΓΗ

Σχόλια