Τι θα συμβεί «για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας» το 2024

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως μια μεγάλη αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών είναι «απολύτως απαραίτητη». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

 Στρατιωτικοποιείται η οικονομία της Ρωσίας;


Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως μια μεγάλη αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών είναι «απολύτως απαραίτητη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε τη δήλωση αυτή κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι έχει εμπλακεί σ’ έναν «υβριδικό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Δύση.


Εξάλλου, σύμφωνα με έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 70% το 2024.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 68% το 2024 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και θα φθάσουν τα 10,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (106 δισεκ. ευρώ).

Έτσι το ποσό που θα διατεθεί για την άμυνα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των συνολικών ομοσπονδιακών δαπανών το 2024 και το 6% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Ο προϋπολογισμός για την εσωτερική ασφάλεια θα φθάσει τα 3,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (33 δισεκ. ευρώ) και θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 19% των ετήσιων ομοσπονδιακών δαπανών.

Και με δεδομένο ότι οι Ρώσοι διαχρονικά «δουλεύουν κάτω από το καπάκι», μπορεί εύκολα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα πραγματικά εξοπλιστικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα!

Οι προτεραιότητες αυτού του προϋπολογισμού είναι σαφείς: «η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας» και «η ενσωμάτωση των νέων περιφερειών» της Ουκρανίας που η Μόσχα προσάρτησε, αλλά επίσης «η κοινωνική αρωγή των πιο ευάλωτων κατηγοριών πολιτών», μερικούς μήνες από τις προεδρικές εκλογές που προβλέπονται για την άνοιξη του 2024.

Αντίθετα οι συνολικές δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος θα αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα τρίτο του αμυντικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν εξήγησε πάντως πώς θα χρηματοδοτήσει αυτή την αύξηση.(απεμπε – EPA-Sputnik pool photo)

Σχόλια