Κατέρρευσαν 30 σπίτια - Σε μισή ώρα χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής»...

ις δραματικές στιγμές που έζησαν κατά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» περιέγραψαν στο protothema.gr πλημμυροπαθείς από χωριά των Τρικάλων... λένε πλημμυροπαθείς από Τρίκαλα και Λάρισα...

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν κατά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» περιέγραψαν στο protothema.gr πλημμυροπαθείς από χωριά των Τρικάλων και της Λάρισας, οι οποίοι, μέσα σε μερικά μόλις λεπτά, είδαν να εξανεμίζονται οι κόποι μιας ζωής...

Από την πρωτοφανής θεομηνία έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 12 συνάνθρωποι μας, ενώ ολόκληρα χωριά βυθίστηκαν στα λασπόνερα.

«Μόνο τοίχοι και σκεπές έχουν μείνει πια»

«Η καταστροφή είναι βιβλική. Έχουν καταστραφεί τα 2/3 του χωριού και έχουν καταρρεύσει περίπου 30 κατοικήσιμα σπίτια. Μόνο τοίχοι και σκεπές έχουν μείνει πια».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο κ. Χρήστος Σκούφας, αγρότης από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, την πρωτοφανή καταστροφή που υπέστη η περιοχή του.

Ο κ. Σκούφας, ο οποίος ήταν πρόεδρος του χωριού μέχρι και το 2019, τόνισε παράλληλα πως το νερό έφθασε στα χωράφια στα 3 με 4 μέτρα ύψος προσθέτοντας πως υπήρξαν οικογένειες που, προκειμένου να σωθούν από την μανία του νερού, παρέμειναν για 24 ώρες στα κεραμίδια των σπιτιών τους.

«Μεταφέραμε ανθρώπους με στρώματα θαλάσσης. Δήμος και Περιφέρεια εξαφανισμένοι για 24 ώρες. Ημασταν παρατημένοι στο έλεος. Εγώ έπαθα, μαζί με την παραγωγή, τουλάχιστον 500.000 ευρώ καταστροφή. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο πατέρας μου παραλίγο να πνιγεί»

Για πρωτοφανείς εικόνες έκανε λόγο, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», και ο κ. Βαγγέλη Γκάτης, κάτοικος του Πύργου, οικισμού ο οποίος απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων.

Αδυνατώντας ακόμα να πιστέψει το κακό που χτύπησε την περιοχή, ο κ. Γκάτης τόνισε πως το νερό έφθασε σε τέτοιο ύψος που αν δεν προλάβαινε να σπεύσει και να βοηθήσει τον πατέρα του θα τον είχε χάσει από πνιγμό.

«Είμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων και δεν ήρθε κανείς να μας βοηθήσει. Η υποδομή που έχουμε στα φρεάτια δεν είναι καλή παρόλο που είναι δήθεν καινούργια. Είμαστε σε άθλια κατάσταση. Σε μισή ώρα οι κόποι μιας ζωής πήγαν χαμένοι. Το υπόγειο γέμισε όλο. Πάνω από 3 μέτρα νερό. Φανταστείτε σφράγισε η πόρτα του δωματίου του πατέρα μου και αν δεν άνοιγα θα πνιγόταν ο άνθρωπος» περιέγραψε.

«Τις εικόνες που είδα δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα. Χάσαμε τα πάντα. Αυτοκίνητα, λέβητες, μπόιλερ, καταψύκτες, ρουχισμό, εργαλεία, και όλα αυτά τρία χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων» κατέληξε.

«Το νερό περνούσε σαν ποτάμι και παρέσερνε τα πάντα»

Στιγμές αγωνίας έζησε και η κυρία Γεωργία Λιάκου, κάτοικος του χωριού Αρμένιο στη Λάρισα.

Η κυρία Λιάκου, μιλώντας στο protothema.gr, αρχικά σημείωσε πως θεωρεί τον εαυτό της τυχερό καθώς το σπίτι που κατοικεί είναι διώροφο και έτσι δεν ένιωσε φόβο για τη ζωή της. Πρόσθεσε ωστόσο πως οι εικόνες που αντίκρισε ήταν σοκαριστικές καθώς το νερό μετέτρεψε το χωριό σε λίμνη.

«Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Υπάρχει παντού λάσπη. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Έχουν μεταφερθεί στο κλειστό γυμναστήριο που έχουμε και στην εκκλησία. Οι εικόνες που είδαμε την ημέρα του φαινομένου ήταν απίστευτες. Το νερό περνούσε σαν ποτάμι και παρέσερνε τα πάντα. Τώρα βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Μόνο η αλληλεγγύη μας σώζει» κατέληξε.


«Θα αναζητηθούν ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες»

Για τις καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι των χωριών που «πνίγηκαν» αλλά για τις κινήσεις στις οποίες πρόκειται να προβούν από δω και πέρα μίλησε στο protothema.gr η δικηγόρος Χριστίνα Μητρονάτσιου η οποία εκπροσωπεί ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται εν μία νυκτί.
thessalia7

Η κυρία Μητρονάτσιου δήλωσε πως θα αναζητηθούν ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ακαταλόγιστο σε κανέναν αιρετό, Περιφερειάρχη και αρμόδιο υπάλληλο της Πολεοδομίας και του Δήμου.

«Ο θεσσαλικός κάμπος μετράει τις πληγές του. Μια ολόκληρη περιφέρεια της Χώρας μας είναι μέσα στο νερό και τη λάσπη. Σπίτια ξεριζωμένα, άνθρωποι - πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, μανάδες και παιδιά στις σκεπές και ηλικιωμένοι ξεβρασμένοι στα νερά που κατέκλυσαν τα σπίτια τους. Για την τραγική αυτή κατάσταση οι αρμόδιοι θα λογοδοτήσουν. Θα αναζητηθούν ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες. Δεν υπάρχει ακαταλόγιστο, δεν υπάρχει ανεύθυνο σε κανέναν αιρετό, Περιφερειάρχη και αρμόδιο υπάλληλο της Πολεοδομίας και του Δήμου που έπρεπε να πράξει και αδράνησε, που έπραξε κατά παράβαση ειδικών διατάξεων νόμων, που εισέπραξε για αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες και δεν απέδωσε έργο. Θρηνούμε ανθρώπους, περιουσίες και κόπους μιας ζωής, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πατήσει πάνω τους για τον προεκλογικό του αγώνα. Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν κατηγορούμενοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.


 nonews-NEWS
Σχόλια