«Κεραυνός» στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία: Διαλύονται τα πάντα στην Ευρώπη

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κρίση, με το υψηλό ενεργειακό κόστος ιδίως να προκαλεί προβλήματα στις εταιρείες. Πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται να



Κραυγή απόγνωσης από ειδικούς του κλάδου

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κρίση, με το υψηλό ενεργειακό κόστος ιδίως να προκαλεί προβλήματα στις εταιρείες. Πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται να μετεγκαταστήσουν τις παραγωγικές τους εγκαταστάσεις στο εξωτερικό.

Σε συνέντευξή του στην Berliner Zeitung , το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Daimler, Eckhard Cordes, εξήγησε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία στην Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η μεγαλύτερη απειλή είναι η γερμανική ενεργειακή πολιτική. Η ταυτόχρονη έξοδος από την πυρηνική ενέργεια και το ρωσικό αέριο οδηγεί τις εταιρείες σε μια εντελώς νέα κατάσταση.

«Οι πολύ υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να επιτεθούν στις βάσεις μας στην μεταποιητική βιομηχανία και αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο», τόνισε!

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η επισφαλής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: σε λίγα χρόνια ο κινητήρας εσωτερικής καύσης πρόκειται να απαγορευτεί στην ΕΕ (Από-ανάπτυξη Ατζέντας 2030). Δεδομένου ότι οι Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τον κινεζικό ανταγωνισμό, οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες: εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Γερμανία δεν θα χρειάζονταν πλέον. Σύμφωνα με ειδικούς, Κινέζοι κατασκευαστές όπως η BYD έχουν προβάδισμα πολλών ετών όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η ΕΕ προσπαθεί τώρα να επιβραδύνει την Κίνα και θέλει να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock (Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι), η οποία πρόσφατα χαρακτήρισε δημόσια τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping ως «δικτάτορα» και έτσι προκάλεσε διπλωματική κρίση με το Πεκίνο, υποστηρίζει επίσης την σκληρή πορεία της ΕΕ. Ένας διευθυντής του κλάδου, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, περιέγραψε το γεγονός στην Berliner Zeitung ως «ανεύθυνο». Η VW και η Daimler παράγουν το ήμισυ περίπου των πωλήσεών τους από την Κίνα. Εάν οι Κινέζοι θέλουν, «μπορούν να καταστρέψουν την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με το πάτημα ενός κουμπιού».

“Όλος ο κόσμος – Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ – θα συνεχίσει να οδηγεί κινητήρες εσωτερικής καύσης στο μέλλον. Δεν υπάρχει απαγόρευση πουθενά στον κόσμο. Οι καταναλωτές αποφασίζουν παντού – εκτός από την ΕΕ”, τόνισε επιπλέον ο Cordes.

Η Γερμανία εγκαταλείπει το προβάδισμά της και θυσιάζει έναν βασικό κλάδο, παρόλο που η ζήτηση για το προϊόν παραμένει υψηλή:

«Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας».

Η Γερμανία έχει τεράστιο προβάδισμα στην τεχνολογία κινητήρων εσωτερικής καύσης και «την καλύτερη τεχνογνωσία στον κόσμο». Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει πλέον αγορά κινητήρων εσωτερικής καύσης στην ΕΕ και εξαιρετικά υψηλό ενεργειακό κόστος, τότε οι εταιρείες θα εγκαταλείψουν την Γερμανία.

EL.gr
Σχόλια