Θεσσαλία: Σχέδιο διαχείρισης κουνουπιών – Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης παθογόνων

Εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών έχουν εντοπιστεί στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυξάνει τον


Βλοχός Καρδίτσας, 11 Σεπτεμβρίου 2023. Φωτ. Nick Paleologos / SOOC

Εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών έχουν εντοπιστεί στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων από κουνούπια – και ιδίως του ιού Δυτικού Νείλου.

Για τις ερχόμενες εβδομάδες, ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες, αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και μάλιστα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ως απόκριση στην κρίση αυτή δημόσιας υγείας οι αρμόδιες Υπηρεσίες των ΠΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας οφείλουν να εκπονήσουν Σχέδιο Διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκπονήθηκαν και ενδέχεται να επικαιροποιούνται βάσει της συνολικής τρέχουσας εκτίμησης κινδύνου στις περιοχές από την «Ομάδα Εργασίας -Γνωμοδοτικό Όργανο Εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση κινδύνου για τη διαχείριση των κουνουπιών στις -πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας», του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η εγκύκλιος για τη χρήση βιοκτόνων για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Η επιλογή βιοκτόνων θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τη λίστα των «εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών».

Παράλληλα, η αποτελεσματική και ασφαλής χρήση των βιοκτόνων προϊόντων προϋποθέτει την πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης (συνιστώμενη δόση, τρόπος και χρόνος εφαρμογής, όγκος ψεκαστικού υγρού κά), όπως αυτές περιγράφονται στην άδεια έγκρισής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Naftemporiki.gr
Σχόλια