Τι είναι το Robots.txt και πως βοηθάει στο SEO

Το αρχείο robots.txt είναι ένα αρχείο κειμένου που χρησιμοποιείται στον κόσμο του web για να επικοινωνήσει ένας ιστότοπος με τους web robots, όπως οι

 Το αρχείο robots.txt είναι ένα αρχείο κειμένου που χρησιμοποιείται στον κόσμο του web για να επικοινωνήσει ένας ιστότοπος με τους web robots, όπως οι web crawlers, για να ορίσει ποια μέρη του ιστότοπου επιτρέπεται ή απαγορεύεται να επισκεφθούν και να ευρεθούν στον κατάλογο του ιστότοπου. Ο όρος "web robot" αναφέρεται συνήθως σε web crawlers και search engine bots, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται από τις μηχανές αναζήτησης όπως το Google για την ευρεσιτεχνία και τον ευρετήριασμό των ιστοσελίδων.

Λόγοι για τους οποίους το αρχείο robots.txt είναι χρήσιμο για έναν ιστότοπο βλόγκ είναι:

Προστασία Από Άσκοπη Ευρεσιτεχνία: Εάν δεν θέλετε να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης ορισμένες σελίδες του ιστοτόπου σας, μπορείτε να τις αποκλείσετε από την ευρεσιτεχνία με το robots.txt.


Εξοικονόμηση Εύρους Μπάντας: Οι web crawlers καταναλώνουν εύρος μπάντας κατά τη διάρκεια της ευρεσιτεχνίας ιστοσελίδων. Με τον περιορισμό τους στην επίσκεψη ορισμένων μη σημαντικών σελίδων, μπορείτε να εξοικονομήσετε εύρος μπάντας και να βελτιώσετε την απόδοση του ιστοτόπου σας.


Προστασία Από Αντιγραφή Περιεχομένου: Εάν θέλετε να αποτρέψετε άλλους ιστότοπους από το να αντιγράψουν το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας, μπορείτε να τους απαγορεύσετε να το ευρετηριάσουν με το robots.txt.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το αρχείο robots.txt λειτουργεί μόνο ως κατευθυντήριος γραμμή για τους web robots και δεν επιτρέπει την απόλυτη προστασία του περιεχομένου σας. Οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν ακόμα να προσπαθήσουν να προσπελάσουν ανεπιθύμητες σελίδες. Ωστόσο, το robots.txt είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση της συμπεριφοράς των web crawlers στον ιστότοπό σας.


Σχόλια