Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η συνταγματικότητα νόμων για τα social media...

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε σήμερα να αποφασίσει εάν οι νόμοι πολιτειών που επιδιώκουν να θέσουν κανόνες για το Facebook, το TikTok, το X





Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε σήμερα να αποφασίσει εάν οι νόμοι πολιτειών που επιδιώκουν να θέσουν κανόνες για το Facebook, το TikTok, το X και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Οι δικαστές θα επανεξετάσουν... τους νόμους που πέρασαν με τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα και στο Τέξας. Ενώ στις λεπτομέρειες διαφέρουν, και οι δύο νόμοι στοχεύουν να εμποδίσουν τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να λογοκρίνουν τους χρήστες με βάση τις απόψεις τους.

Η ανακοίνωση του δικαστηρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της νέας θητείας του, έρχεται καθώς οι δικαστές συνεχίζουν να εξετάζουν το πώς οι νόμοι που γράφτηκαν στην αυγή της ψηφιακής εποχής ή νωρίτερα, εφαρμόζονται σήμερα στον διαδικτυακό κόσμο.

Οι δικαστές είχαν ήδη συμφωνήσει να αποφασίσουν εάν οι δημόσιοι αξιωματούχοι μπορούν να εμποδίσουν τους επικριτές να σχολιάζουν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα ζήτημα που προέκυψε με αφορμή τον Ντόναλντ Τραμπ. Το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση Τραμπ όταν έληξε η προεδρική του θητεία τον Ιανουάριο του 2021.


Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο θα μπορούσε επίσης να εξετάσει μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που θα περιορίζει τις επικοινωνίες των στελεχών της εκτελεστικής εξουσίας με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με αμφιλεγόμενες διαδικτυακές αναρτήσεις.


Η νέα υπόθεση ακολουθεί αντικρουόμενες αποφάσεις δύο εφετείων, το ένα εκ των οποίων επικύρωσε τον νόμο του Τέξας, ενώ το άλλο κατέρριψε το καταστατικό της Φλόριντα. Με ψήφους 5-4, οι δικαστές κράτησαν τον νόμο του Τέξας σε αναμονή, ενώ οι δικαστικές διαφορές για αυτόν συνεχίζονται.
 nonews-NEWS
Σχόλια