Κατεστραμμένες οι μισές γειτονιές του Βόλου, συλλαλητήριο στον Παλαμά Καρδίτσας, κλειστοί δρόμοι στην Εύβοια

Στις βόρειες συνοικίες του Βόλου, Αγία Παρασκευή, Άνω Βόλο, Καλλιθέα, Φυτόκο, αλλά και δυτικά προς τα Παλαιά, την Παπαδιαμάντη, το Οξυγόνο, τη Νεάπολη

 Στις βόρειες συνοικίες του Βόλου, Αγία Παρασκευή, Άνω Βόλο, Καλλιθέα, Φυτόκο, αλλά και δυτικά προς τα Παλαιά, την Παπαδιαμάντη, το Οξυγόνο, τη Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, οι καταστροφές είναι τεράστιες

Με προβλήματα στην υδροδότηση για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού ζουν για ακόμη μία ημέρα οι κάτοικοι του Βόλου.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τεχνικών συνεργείων της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, φαίνεται πως θα αργήσει για μερικές ακόμη ημέρες η αποκατάσταση των μεγάλων βλαβών που υπέστησαν τα αντλιοστάσια,τα υδραγωγεία και το δίκτυο διανομής νερού από την θεομηνία Elias.
Η έλλειψη πόσιμου νερού σε σπίτια και επιχειρήσεις καλύπτεται από τις δωρεάν διανομές εμφιαλωμένων νερών.
Nερό φτάνει μεν στις βρύσες για τις στοιχειώδεις ανάγκες αλλά δεν είναι πόσιμο, σύμφωνα με τις αναλύσεις των χημικών εργαστηρίων και των ανακοινώσεων από το υπουργείο Υγείας και τον Δήμο Βόλου.
Παράλληλα όσο περνούν οι μέρες από τις δύο απανωτές καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν τον Βόλο, τόσο περισσότερο αναδύεται και το μέγεθος των ζημιών στην πόλη , αλλά και στα προάστιά της, αφού χάθηκαν άνθρωποι από τον Daniel και διαλύθηκαν περιουσίες και ολόκληρες δομές στη περιοχή.

Κατεστραμμένες ολόκληρες γειτονιές

Στον Βόλο, ειδικά στις βόρειες συνοικίες της Αγίας Παρασκευής, τον Ανω Βόλο, την Καλλιθέα, το Φυτόκο,αλλά και προς το κέντρο και δυτικά προς τα Παλαιά, την Παπαδιαμάντη, το Οξυγόνο, τη Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ούτε το τι συνέβει,ούτε και "που βρίσκονται" αφού έχουν αλλάξει τα πάντα.
Συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας εργάζονται αδιάκοπα για να αποκαταστήσουν ,έστω και στοιχειωδώς την οδική προσβαση προς Άνω Βόλο, Άγιο Ονούφριο και Ανακασιά μέσω της οδού Ιωλκού που "εξαφανίστηκε" από τα νερά του Κραυσίδωνα, στο ύψος του Ασκληπιείου Ανω Βόλου.
Στην Νέα Δημητριάδα από το "σπάσιμο" του χειμάρρου Άναυρος οι κάτοικοι προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τα πλημμυρισμένα σπίτια τους,ενώ η ιστορική παραλία-πλαζ του Αναύρου έχει αφανιστεί μαζί με τα παραδοσιακά εστιατόρια που αποτελούσαν σημείο αναφοράς για την πόλη του Βόλου για πάνω από 100 χρόνια.
Στα προάστια του Βόλου την Αγριά και τις Αλυκές, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική. Στην Αγριά τα βουνά λάσπης παραμερίστηκαν και δημιουργούν ολόκληρο τοίχο δεξιά και αριστερά για να δοθεί στην κυκλοφορία η παραλιακή οδός,αλλά η εικόνα είναι αποκαρδιωτική από εκατοντάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα ανάμεσα στα χώματα ή μέσα στη θάλασσα.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις Αλυκές όπου τα νερά που κατέβηκαν από το Πανόραμα κατέστρεψαν τα πάντα ως την παραλία, οι όγκοι από τα βράχια και τις πέτρες έχουν κλείσει δρόμους και πλατείες ενώ η περιοχή ακόμη δεν έχει υδροδοτηθεί.
Τη Δευτέρα 2/10 θα λειτουργήσουν τα περισσότερα σχολεία στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αλλά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αναβολές εξετάσεων έστω και διαδικτυακά αφού πολλοί καθηγητές και φοιτητές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ιντερνετ, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται εξετάσεις.
Επίσης θα λειτουργήσουν και όλα τα σχολεία του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Καρδίτσα: Υπάρχει ακόμη νερό σε Βλοχό και Μεταμόρφωση, συλλαλητήριο στον δήμο Παλαμά

Με την υποχώρηση των νερών, υποχωρούν σιγά σιγά και τα πλημμυρικά φαινόμενα στα χωριά του δήμου Παλαμά, αλλά τα προβλήματα παραμένουν, που άφησαν πίσω οι κακοκαιρίες Daniel και η τελευταία Elias.
Οι δυο θεομηνίες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές που κάτω από δύσκολες καταστάσεις προσπαθούν να αποκαταστήσουν οι πληγέντες, προκειμένου να επιστρέψουν σε μια στοιχειώδη κανονικότητα.
Τα χωριά που ακόμη υπάρχει νερό σε δρόμους και αυλές σπιτιών, από τις πλημμύρες σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος είναι η Μεταμόρφωση και ο Βλοχός. Καθημερινή είναι η μάχη που δίνεται από τις αρμόδιες αρχές και για την αποκατάσταση κυρίως της προσβασιμότητας και την οδική επικοινωνία των πληγεισών περιοχών.
Συνεργεία της περιφέρειας Θεσσαλίας, με όλο το διαθέσιμο προσωπικό και τα μηχανήματα, επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας πραγματοποιώντας επεμβάσεις στους επαρχιακούς δρόμους, εργασίες σε γέφυρες, καθαρισμούς ρεμάτων και τάφρων, αποκατάσταση αναχωμάτων σε ποταμούς, όπως και καθαρισμούς φερτών σε δρόμους.
Για σήμερα εξάλλου έχει προγραμματιστεί πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του Παλαμά.


Εύβοια: Με μηχανήματα του στρατού προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους

Η μάχη για να αποκτήσουν πρόσβαση τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζεται με σημαντική συμβολή των ενόπλων δυνάμεων.
Το Σάββατο 30/9 δίπλα στα εκατοντάδες χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τα μισθωμένα ιδιωτικά, μεταφέρθηκαν στην περιοχή και μηχανήματα του στρατού για να συμμετέχουν στην προσπάθεια αποκατάστασης των βασικών υποδομών.
Βαριά μηχανήματα και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων έχουν μοιραστεί σε όλους τους δήμους ανάλογα με τα αιτήματα που υπήρχαν και τις ανάγκες και έτσι στο δήμο Ιστιαίας έχουν διατεθεί μία μπουλντόζα, ένα φορτηγό, δύο φορτωτές και ένα grader.
Στο δήμο Λίμνης-Μαντουδίου- Αγίας 'Αννας έχουν διατεθεί ακριβώς τα ίδια μηχανήματα.
Επίσης και στη Φθιώτιδα οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην αποκατάσταση των ζημιών.
Στο δήμο Δομοκού έχει διατεθεί ένα φορτηγό, αναμένονται τη Δευτέρα 2/10 αλλά δύο. Επίσης έχει διατεθεί ένας λαστιχοφόρος εκσκαφέας.
Σύμφωνα με τους δημάρχους της περιοχής «χρειάζεται πολλή προσπάθεια ακόμη και κοπιώδη εργασία από τα μηχανήματα για να απεγκλωβιστούν και να δοθεί πρόσβαση στους αποκλεισμένους οικισμούς».

Ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάου σε Μαντούδι - Ιστιαία

Τους δύο παραπάνω δήμους της Βόρειας Εύβοιας επισκέφθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι «σε συνεργασία με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα ξεκινήσουν αμέσως έργα αποκατάστασης ώστε το συντομότερο δυνατόν να επανέλθει η κανονικότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Μαντουδίου με παρόντα τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Γιώργο Κελαϊδιτη και το Δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, ζητήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό μία λίστα με τα άμεσα έργα που πρέπει να αποκατασταθούν και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν πάθει ζημιές έτσι ώστε να επισπευστούν οι αυτοψίες τις ερχόμενες μέρες.
Ο κ. Ταχιάος υπογράμμισε ότι «άμεσα θα φτάσουν στην περιοχή κλιμάκια από μηχανικούς για τις αυτοψίες».
Λίγη ώρα αργότερα στο Δημαρχείο της Ιστιαίας επαναλήφθηκε η ίδια σύσκεψη για να αποτυπωθούν τα κρίσιμα προβλήματα που έχει ο δήμος Ιστιαίας Αιδηψού και ζητήθηκε να διατεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών έτσι ώστε να υπάρξει αυτοψία των καταστροφών τα επόμενα 24ωρα.
Ακόμη από τη Δευτέρα όπως έχει ανακοινωθεί συνεργεία του ΕΛΓΑ αναμένεται να βρεθούν εκεί, για να καταγράψουν τις τεράστιες ζημιές που έχουν πάθει οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι που υπήρχαν.
Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας αναμένεται να φτάσουν επίσης τη Δευτέρα 2/10 για να ξεκινήσουν αυτοψίες στις ζημιές που έχουν πάθει οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι επιχειρήσεις.
Τα σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση συνεχίζουν καθώς έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στα δίκτυο.
Σε πολλά χωριά ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τοποθετήσει γεννήτριες, όπως στις Γούβες και το Καστρί της Ιστιαίας, μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο που έχει καταστραφεί.

Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου - Σποράδων

Κανονικά θα εκτελούνται από την Κυριακή 1/10 σήμερα τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ το οποίο χθες προσέκρουσε κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης στο λιμάνι της Σκιάθου χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.
Στο πλοίο επέβαιναν 107 επιβάτες εκ των οποίων οι 55 αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Σκιάθου.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα στο πλοίο μετά από έλεγχο που έγινε από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης, διαπιστώθηκε στρέβλωση λαμαρίνας ενώ μετά από την προσκόμιση πιστοποιητικού καλής αξιοπλοϊας από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα επετράπη ο μεμονωμένος πλους του πλοίου για το λιμάνι του Βόλου κενό επιβατών και φορτίου.
Οι υπόλοιποι επιβάτες του πλοίου προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με το επιβατηγό τουριστικό πλοίο Αγ.Νικόλαος ενώ κάποια οχήματα που έχουν παραμείνει στο λιμάνι της Σκιάθου θα μεταφερθούν σήμερα με πλοία ης γραμμής.
Το πλοίο εκτελεί προγραμματισμένο δρομολόγιο από λιμένα Βόλου για Σκιάθο-Γλώσσα Σκοπέλου-Σκόπελο-Αλόννησο και επιστροφή.

www.bankingnews.gr
Σχόλια