Αποκλεισμό εθνικών οδών και κάθοδο στην Αθήνα προτείνουν οι αγρότες...

Αποκλεισμό εθνικών οδών, δράσεις μέσα σε πόλεις, κάθοδο στην Αθήνα και συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η βασική πρόταση που εκφράζουν σχεδόν όλοι οΑποκλεισμό εθνικών οδών, δράσεις μέσα σε πόλεις, κάθοδο στην Αθήνα και συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η βασική πρόταση που εκφράζουν σχεδόν όλοι οι αγρότες που μετέχουν στη σύσκεψη που γίνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα.

Η σύσκεψη, στην οποία μετέχουν 50 μπλόκα από... 70 αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους, αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεών των αγροτών, μετά το κάλεσμα που έχει απευθυνθεί από την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους όλων των μπλόκων ανά την επικράτεια σε συνέχεια του συλλαλητηρίου του περασμένου Σαββάτου στην Agrotica.

Την ίδια ώρα λίγο πριν τη συνάντηση της Λάρισας ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζήτηση με τους αγρότες - στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους - τονίζοντας, ωστόσο ότι η όποια διαβούλευση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει, όχι όμως υπό το καθεστώς της απειλής του κλεισίματος δρόμων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αγρότες πρέπει να λάβουν ορισμένες αποφάσεις, όπως π.χ. να αποκτήσουν μια οργανωτική δομή, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν συντονιστική επιτροπή.

Στις προτάσεις για τη σημερινή, κρίσιμη σύσκεψή τους, οι αγρότες σχεδιάζουν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με αποκλεισμό των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου, κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ και διαδήλωση έξω από τη Βουλή, κλείσιμο μεγάλων τελωνείων (ήδη τρακτέρ είναι παραταγμένα στο μεθοριακό σταθμό της Νίκης, στη Φλώρινα), αλλά και «εισβολές» για δράσεις με τα αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

«Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα: Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.


Στα κύρια αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για ακαρπία, η μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικό πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα και εφόδια, καθώς και η παροχή σαφούς σχεδιαγράμματος για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν, αλλαγή της ΚΑΠ κ.α....


protothema.gr
Σχόλια