Γλωσσικό ατύχημα στον διαδικτυακό αέρα

harddog-sport.blogspot.com



Γλωσσικό ατύχημα στον διαδικτυακό αέρα
https://harddog-sport.blogspot.com/2024/03/blog-post_63.html
Mar 29th 2024, 22:53



Ο παθητικός αόριστος παθαίνει και αυτός από τους Νεοέλληνες και τη νεοελληνική δημοσιογραφία –όπως περίπου και η πολύπαθη Γ΄ κλίση που δίνει, σχεδόν καθημερινά, κλήσεις στους κακούς χρήστες της. Αυτός ο κακοποιημένος παθητικός αόριστος έχει απλοποιηθεί στη δημοτική. Βάζεις ένα «κε» στο τέλος της λέξης, αγνοείς τη χρονική ή τη συλλαβική αύξηση, και καθαρίζεις. Λες «λύθηκε», «αποκτήθηκε», «αναλύθηκε» κ.λπ.

Αλλά σε κάποιες (όχι λίγες) περιπτώσεις δεν σώζεται η κατάσταση με το «κε». Πρέπει να ξεθάψεις τον «παλιό» παθητικό αόριστο, αυτόν της σχολικής γραμματικής άλλων εποχών. Γιατί δεν είναι, τουλάχιστον, εύηχο να πεις/γράψεις «αποτράπηκε» το αεροπορικό δυστύχημα. Και τι κάνεις;

Γράφεις «απετράπει», με «ει», και το σκοτώνεις. Δεν χρησιμοποιείς το σωστό «απετράπη», όπως «ελύθη», «απεκτήθη», «ανελύθη». Έτσι, μπορεί η αεροπορική τραγωδία με την παραλίγο σύγκρουση αεροσκάφους και ντρόουν να «απετράπει» (sic), αλλά δεν ΑΠΕΤΡΑΠΗ στον διαδικτυακό αέρα ένα ακόμα γλωσσικό ατύχημα σε μια, σοβαρή κατά τα άλλα, ιστοσελίδα.


@@@@@
harddog.sport@gmail.com





You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/SQTYXr
Σχόλια