ΜΙΑ ΝΈΑ ΠΡΩΤΕΎΟΥΣΑ ΓΕΝΝΙΈΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΘΈΝΟ ΔΆΣΟΣ

Από το καλοκαίρι του 2022, οι ζούγκλες του ανατολικού Βόρνεο έχουν υποστεί ραγδαίες αλλαγές. Δρόμοι έχουν χαραχτεί στο τοπίο και κτίρια έχουν ανεγερθε

 

Η μελλοντική τοποθεσία της νέας πρωτεύουσας της Ινδονησίας γνώρισε ταχεία αλλαγή μεταξύ 2022 και 2024.

Από το καλοκαίρι του 2022, οι ζούγκλες του ανατολικού Βόρνεο έχουν υποστεί ραγδαίες αλλαγές. Δρόμοι έχουν χαραχτεί στο τοπίο και κτίρια έχουν ανεγερθεί κοντά στον κόλπο Balikpapan στο ανατολικό Καλιμαντάν, καθώς η Ινδονησία χτίζει μια νέα πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους , η ανάπτυξη της νέας πρωτεύουσας στο νησί Βόρνεο υποκινήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις μυριάδες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τζακάρτα, η σημερινή πρωτεύουσα της Ινδονησίας. Η μητροπολιτική περιοχή της πόλης φιλοξενεί 30 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει επεκταθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι συχνές πλημμύρες, η πυκνή κυκλοφορία, η επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση και η έλλειψη πόσιμου νερού είναι κοινά περιστατικά. Η Τζακάρτα επίσης βυθίζεται γρήγορα. Οι υπερβολικές απολήψεις υπόγειων υδάτων έχουν συμβάλει σε ποσοστά καθίζησης έως και 15 εκατοστών (6 ίντσες) ετησίως και το 40% της πόλης βρίσκεται τώρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το 2019, ο πρόεδρος της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι το διοικητικό κέντρο της χώρας θα μετακινηθεί από το πολυπληθές νησί της Ιάβας στο αραιοκατοικημένο νησί του Βόρνεο. Η κατασκευή της νέας πρωτεύουσας, που ονομάζεται Nusantara -ένας παλιός όρος της Ιάβας που σημαίνει "εξωτερικά νησιά" ή "αρχιπέλαγος"- ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 σε μια περιοχή με δάση και φυτείες ελαιοφοίνικα 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) στην ενδοχώρα από το στενό Μακασσάρ.

Οι παραπάνω εικόνες δείχνουν την τοποθεσία Nusantara τον Απρίλιο του 2022 (αριστερά) και τον Φεβρουάριο του 2024 (δεξιά). Καταγράφηκαν από το OLI-2 (Operational Land Imager-2) στο Landsat 9 και το OLI στο Landsat 8 , αντίστοιχα. Στην εικόνα του 2024, το χώμα έχει εκτεθεί για ένα δίκτυο δρόμων λαξευμένο στο δάσος. Το αρχικό στάδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατασκευή κυβερνητικών εγκαταστάσεων και άλλων κτιρίων για τον αναμενόμενο αρχικό πληθυσμό των 500.000 ατόμων, σύμφωνα με τον ιστότοπο του έργου .

Τα σχέδια του έργου προβλέπουν ότι θα είναι μια « πράσινη, περπατήσιμη » μητρόπολη, τροφοδοτούμενη με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το 75% της πόλης να παραμένει δασωμένη. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές ανησυχούν ότι αυτή η αλλαγή χρήσης γης θα μπορούσε να βλάψει τα δάση και την άγρια ​​ζωή στην περιοχή. Το τμήμα της ξηράς και των παράκτιων υδάτων που αναπτύσσονται είναι πλούσιο σε βιοποικιλότητα και φιλοξενεί μαγγρόβια, προβοσκειδοειδή μαϊμούδες και δελφίνια Irrawaddy.

Αν και η τοποθεσία έχει αλλάξει ουσιαστικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η πόλη απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί. Η κατασκευή σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί έως το 2045.Γεωδίφης με πληροφορίες από το Παρατηρητήριο της Γης

Εικόνες του Παρατηρητηρίου Γης της NASA από τον Michala Garrison, χρησιμοποιώντας δεδομένα Landsat από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ . Ιστορία της Emily Cassidy .

περισσότερα,

https://earthobservatory.nasa.gov/images/152471/nusantara-a-new-capital-city-in-the-forest

https://www.japantimes.co.jp/commentary/2023/12/11/world/nusantara-indonesia-capital-net-zero/
Σχόλια