Temu: Τα μυστήρια της PDD που την οδήγησαν στην κορυφή του κόσμου


 Όταν λάνσαρε την Temu, ημητρικής της εταιρεία PDD ήθελε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ψωνίζει, μέσα από μια ταχύτερη, πιο λιτή και φθηνότερη εκδοχή της Amazon που όντως κατάφερε να εξαπλωθεί από την Κίνα σε 49 χώρες μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας.

Το σχέδιο ήταν μέσα από ένα τεράστιο διαφημιστικό πρόγραμμα να προσελκύσει τους δυτικούς καταναλωτές στην εφαρμογή της Temu, εκεί δηλαδή όπου οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπουν τις ιδιοτροπίες και τις επιθυμίες τους. Τα προϊόντα αποστέλλονταν δωρεάν απευθείας από τις πύλες των εργοστασίων της Κίνας, κόβοντας τους μεσάζοντες και εξασφαλίζοντας έτσι χαμηλές τιμές. Μέχρι εδώ, όλα ήταν καλά.

Η αδελφή εφαρμογή της Temu, η Pinduoduo, κυριαρχούσε ήδη στην Κίνα, αναφέροντας περισσότερους από 870 εκατ. ενεργούς χρήστες στη χώρα που προμηθεύονταν από περισσότερους από 13 εκατ. εμπόρους, οι οποίοι όπως επικαλέστηκε η PDD, δημιουργούσαν μαζί το ένα τρίτο της συνολικής κίνησης δεμάτων στη χώρα, δηλαδή δεκάδες δισεκατομμύρια πακέτα ετησίως.

Μετά από μόλις εννέα χρόνια λειτουργίας, η PDD πλησιάζει πλέον τον μεγαλύτερο όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο Alibaba, τόσο από άποψη κλίμακας λιανικής όσο και από άποψη χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης. Με αξία 162 δισ. δολάρια, ανταλλάσσει τακτικά θέσεις με τον παλαιότερο γίγαντα λιανικής ως η πολυτιμότερη κινεζική εταιρεία που είναι εισηγμένη σε αμερικανικό χρηματιστήριο.

Αλλά η ιστορία που αφηγούνται αυτοί οι απίστευτοι αριθμοί είναι ένα μυστήριο που εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά. Και εδώ κρύβεται το μυστήριο.

https://www.ot.gr/2024/03/06/diethni/temu-ta-mystiria-tis-pdd-pou-tin-odigisan-stin-koryfi-tou-kosmou

Σχόλια