Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά διαμάντια σε μόλις 150 λεπτά

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά διαμάντια σε μόλις 150 λεπτά
https://www.secnews.gr/536016/epistimones-dimiourgisan-diamantia-molis-150-lepta/
Apr 25th 2024, 19:00


Τα φυσικά διαμάντια χρειάζονται δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν σε ακραίες πιέσεις και θερμοκρασίες, βαθιά κάτω από το έδαφος. Τα τεχνητά διαμάντια μπορούν να παραχθούν πολύ πιο γρήγορα, αλλά τυπικά εξακολουθούν να απαιτούν έντονη πίεση για έως και αρκετές εβδομάδες.





Δείτε επίσης: Βρέθηκε αρχαίος τάφος στον Παναμά με χρυσό και ανθρώπινα λείψανα



Μια νέα μέθοδος που βασίζεται σε ένα μείγμα υγρών μετάλλων, μπορεί να δημιουργήσει τεχνητά διαμάντια μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να χρειάζεται μια τεράστια συμπίεση.



Ενώ εξακολουθούν να απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες, της τάξεως των 1.025°C, ένα διαμάντι σχηματίστηκε σε 150 λεπτά και σε 1 atm (ή τυπική μονάδα ατμόσφαιρας). Αυτό είναι το ισοδύναμο της πίεσης που αισθανόμαστε στο επίπεδο της θάλασσας, και δεκάδες χιλιάδες φορές μικρότερη από την πίεση που απαιτείται συνήθως.



Η ομάδα πίσω από την καινοτόμο προσέγγιση, με επικεφαλής ερευνητές από το Ινστιτούτο Βασικής Επιστήμης στη Νότια Κορέα, είναι πεπεισμένη ότι η διαδικασία μπορεί να κλιμακωθεί ώστε να κάνει σημαντική διαφορά στην παραγωγή τεχνητών διαμαντιών.



«Ανακαλύψαμε μια μέθοδο για την ανάπτυξη διαμαντιών σε πίεση 1 atm και σε μέτρια θερμοκρασία χρησιμοποιώντας ένα κράμα υγρών μετάλλων», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.



Δείτε ακόμα: Ανταρκτική: Χιλιάδες μετεωρίτες βυθίζονται στους πάγους λόγω υπερθέρμανσης



Η μείωση της πίεσης επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας ένα μίγμα υγρών μετάλλων: γάλλιο, σίδηρο, νικέλιο και πυρίτιο. Ένα εξατομικευμένο σύστημα κενού κατασκευάστηκε μέσα σε ένα περίβλημα γραφίτη για να θερμαίνει πολύ γρήγορα και στη συνέχεια να ψύξει το μέταλλο ενώ εκτίθεται σε συνδυασμό μεθανίου και υδρογόνου.



Αυτές οι συνθήκες προκαλούν τα άτομα άνθρακα από το μεθάνιο να εξαπλωθούν στο λιωμένο μέταλλο, λειτουργώντας ως σπόροι για τα διαμάντια. Μετά από μόλις 15 λεπτά, μικρά θραύσματα κρυστάλλων διαμαντιών εξωθήθηκαν από το υγρό μέταλλο ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, ενώ δυόμισι ώρες έκθεσης παρήγαγαν ένα τεχνητό διαμάντι.



Αν και η συγκέντρωση του άνθρακα που σχηματίζει τους κρυστάλλους μειώθηκε σε βάθος μόλις μερικές εκατοντάδες νανόμετρα, οι ερευνητές αναμένουν ότι η διαδικασία μπορεί να βελτιωθεί με μερικές τροποποιήσεις.



Δείτε επίσης: NASA: Αντικείμενο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έπεσε σε σπίτι



Η διαδικασία που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη δημιουργία των περισσότερων τεχνητών διαμαντιών – που χρησιμοποιούνται για μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανικών διεργασιών, ηλεκτρονικών, ακόμη και κβαντικών υπολογιστών – διαρκεί αρκετές ημέρες και χρειάζεται πολύ περισσότερη πίεση. Εάν αυτή η νέα τεχνική εκπληρώσει τις δυνατότητές της, η κατασκευή διαμαντιών θα γίνει πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο εύκολη.



Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.



Πηγή: sciencealert




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια