Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μιλήσαμε «πριν από το συμβάν» με ΗΠΑ και Ιράν – Ζητήσαμε αυτοσυγκράτηση

Επιβεβαιώνει ουσιαστικά η Άγκυρα πως και είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και είχε φροντίσει να επικοινωνήσει τόσο


Επιβεβαιώνει ουσιαστικά η Άγκυρα πως και είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και είχε φροντίσει να επικοινωνήσει τόσο με την Τεχεράνη όσο και με την Ουάσινγκτον.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναφέρει ότι «πριν από το συμβάν» – δηλαδή την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ- «μιλήσαμε με τις ιρανικές και αμερικανικές αρχές και ζητήσαμε αυτοσυγκράτηση. Οι αμοιβαίες προσδοκίες και τα μηνύματα των μερών μεταφέρθηκαν επίσης από την Τουρκία και αναλήφθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ότι οι αντιδράσεις θα είναι αναλογικές».
«Προειδοποιούμε εδώ και καιρό»

Η Άγκυρα κάνει αναφορά και στις εξελίξεις στη Γάζα, αλλά και στην απειλή ενός περιφερειακού πολέμου.

«Υπενθυμίζουμε εδώ και καιρό στους συνομιλητές μας τις προειδοποιήσεις μας σχετικά με τον κίνδυνο επέκτασης και κλιμάκωσης του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Η ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, η οποία παραβίασε το διεθνές δίκαιο, δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Τα αντίποινα του Ιράν σε αυτή την επίθεση και οι επακόλουθες εξελίξεις έδειξαν για άλλη μια φορά ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν γρήγορα να κλιμακωθούν σε περιφερειακό πόλεμο» επισημαίνεται.
«Ζητούμε από όλους να σταματήσουν την κλιμάκωση»

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει ως εξής: «Σήμερα, στέλνουμε για άλλη μια φορά σαφή μηνύματα στις ιρανικές αρχές και στις δυτικές χώρες που ασκούν επιρροή στο Ισραήλ, για να τους παροτρύνουμε όλους να θέσουν τέρμα στην κλιμάκωση.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε την πυροδότηση μιας διαδικασίας που θα βλάψει μόνιμα τη σταθερότητα της περιοχής μας και θα οδηγήσει σε ευρύτερες παγκόσμιες συγκρούσεις.

Παρακολουθούμε επίσης στενά τις εξελίξεις σχετικά με τις απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας σε συνεννόηση με τα αρμόδια θεσμικά μας όργανα και ο πρόεδρος Ερντογάν ενημερώνεται τακτικά».

naftemporiki.gr
Σχόλια