Πώς πριονίζονται οι συντάξεις υπέρ της… κακοπληρωμένης εργασίας Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε πολύ χαμηλές συντάξεις.

eXofitsio

eXofitsio news and articles Συνεχής ενημέρωση με νέα και ειδήσεις

Πώς πριονίζονται οι συντάξεις υπέρ της… κακοπληρωμένης εργασίας Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε πολύ χαμηλές συντάξεις.
https://exofitsio.blogspot.com/2024/04/blog-post_2612.html
Apr 10th 2024, 14:30




ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Το Ασφαλιστικό και οι συνταξιούχοι μπορεί να υπέστησαν τις μεγαλύτερες και πιο άδικες-οριζόντιες περικοπές στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά αυτό δεν οδήγησε σε… κορεσμό της αγορές.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι για την οικονομική χρεοκοπία του 2009 ευθύνεται, σχεδόν αποκλειστικά, το Ασφαλιστικό. Παραγνωρίζοντας ότι δύο μόνο μετοχοποιήσεις, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, με τις αναγκαίες-προηγηθείσες εθελούσιες αποχωρήσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην… κρίσιμη ηλικία των 50 ετών, κοστίζουν εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια άνω των 700 εκ. ευρώ το έτος στους φορολογουμένους (και χρέος σχεδόν 10% επί του ΑΕΠ).





Πέραν της φοροδιαφυγής των «60 δισ. μη δηλωμένων εισοδημάτων» (δηλώνουμε 90 δισ. στην εφορία-δαπανούμε σχεδόν 150 δισ.) σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας και των χαριστικών ρυθμίσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές. Που αποτελούν τις πιο σοβαρές αιτίες της οικονομικής χρεοκοπίας.
50άρηδες συνταξιούχοι

Το γεγονός ότι για συντάξεις δαπανάται ακόμη το 16% του ΑΕΠ (εκ των οποίων το 12% από τους φορολογημένους), παραμένει το… δακτυλοδεικτούμενο στοιχείο που επιδεικνύουν οι υπέρμαχοι των αγορών. Χωρίς να αποδέχονται ότι μέσα στην οικονομική κρίση «έβγαλαν» στη σύνταξη και άλλους 50αρηδες δημοσίους υπαλλήλους με το τρικ των ανήλικων τέκνων (που εν τω μεταξύ είχαν ενηλικιωθεί, αλλά μπαμπάς και μαμά συνταξιοδοτήθηκαν με 25ετία…).

Επίσης δεν συνυπολογίζεται ο νόμος Κατρούγκαλου ο οποίος μειώνει δραματικά τις συντάξεις μεσοπρόθεσμα. Αναμένεται σε δύο δεκαετίες να καθηλώσει τις συνολικές συνταξιοδοτικές μεταβάσεις στο 12% του ΑΕΠ (από 16% τώρα), με το κράτος να συμμετέχει μόλις με 5,5% από 12% του ΑΕΠ σήμερα.
Αντίποινα…

Έτσι σχεδιάζονται αντίποινα: Μέχρι το 2009 η κατηγορία βάραινε τους συνταξιούχους που με τις υψηλές (ή πρόωρες;) συντάξεις «έτρωγαν» από το μέλλον των παιδιών τους (αύξηση δημοσίου χρέους-διεύρυνση βλέμματος ισοζυγίου λόγω αυξημένης κατανάλωσης κ.α.). Τώρα σχεδιάζεται το Ασφαλιστικό να επιδοτήσει την εργασία…


1.Από τις αρχές του 2023 οι νέοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Κεφαλαιοποιητικό Επικουρικό (ΤΕΚΑ), εκτός Ενιαίου Επικουρικού (ΕΤΕΑΕΠ). Δεν θα ασχοληθούμε εδώ για τις αποδόσεις του ΤΕΚΑ, αλλά μόνο με την έλλειψη των αναγκαίων πόρων για την καταβολή των ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων (τρεχουσών και μελλουσών συντάξεων). Την απουσία των εισφορών που σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα κατευθύνονται στην καταβολή των τρεχουσών συντάξεων. Στόχος μέσω του ΤΕΚΑ είναι: α/η συγκέντρωση κεφαλαίων για επενδύσεις, αν και ορισμένα μόνο από τα εν λόγω κεφάλαια θα υπενδυθούν στην ελληνική οικονομία-τα περισσότερα εκτός χώρας και β/ η μελλοντική ανάληψη από την επικουρική μέρους του συνταξιοδοτικού βάρους που φέρει σήμερα ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή του υπουργείου Εργασίας, η απόσυρση των νέων από την ασφάλιση του Ενιαίου ΕΤΕΑΕΠ θα σημάνει ένα κρυφό χρέος έως 78 δισ. ευρώ το οποίο θα αναλάβουν οι φορολογούμενοι. (Στο βαθμό πάντα που θα ισχύσει η δέσμευση για αναπλήρωση των απωλειών του ΕΤΕΑΕΠ από κρατικούς πόρους).
«Σβήνουν» οι επικουρικές

Ακόμη και έτσι να συμβεί, οι επικουρικές συντάξεις δεν πρόκειται πάντως να αυξηθούν ΠΟΤΕ καθώς ήδη είναι ελλειμματικό το ΕΤΕΑΕΠ.


Απλώς, αν οι αποδόσεις του κεφαλαιοποιητικού ΤΕΚΑ είναι ικανοποιητικές, θα ελαφρυνθεί ο ΕΦΚΑ μελλοντικά από την μείωση των πραγματικών ποσών των κυρίων συντάξεων.

2.Η κυβέρνηση κατάργησε το πέναλτι 30% στις συντάξεις όσων εργάζονται, επιβαρύνοντας έτσι τον ΕΦΚΑ με 400 εκ. ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, με αυτό το μέτρο υπήρξε αποσυμπίεση στην αγορά εργασία από την έλλειψη εξειδικευμένων εργατικών χεριών. Άρα αποθερμάνθηκε η πίεση για πιο αξιοπρεπείς μισθούς…

3.Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γ.Στουρνάρας προτείνει μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία. Και αυτό καθώς την διετία 2023-24 το άμεσο μισθολογικό κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 9%, αλλά η παραγωγικότητα της εργασίας μόλις κατά 2%.
Μείωση εισφορών - Μείωση συντάξεων

Επειδή δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, δεν εφαρμόζεται νέος τεχνολογικός εξοπλισμός και προκειμένου να μείνει ανταγωνιστική η ελληνική παραγωγή, η «λύση» είναι η συμπίεση του εργατικού κόστους: Είτε με χαμηλούς μισθούς, είτε με χαμηλές εισφορές. Οι οποίες, όμως, οδηγούν σε πολύ χαμηλές συντάξεις…


Αλλά αυτό θα συμβεί στο μέλλον. Οι θεωρητικοί των αγορών βλέπουν μόνο το δέντρο…

Μείωση εισφορών υπόσχεται και η κυβέρνηση από το 2025, χωρίς όμως να έχει εντοπίσει τον τρόπο αντικατάστασης των απωλειών για το Ασφαλιστικό Σύστημα…

Θεωρούν ότι το Ασφαλιστικό, ακόμη και σήμερα μετά τον Κατρούγκαλο, είναι απλόχερο. Και πρέπει να χρηματοδοτήσει την τεχνολογικά υστερούσε επιχειρηματικότητα…

Και στην διαμάχη μεταξύ ενεργούς ζωής και σύνταξης, τελικά επιλέγεται να πριμοδοτηθεί η χαμηλά αμειβόμενη εργασία…


Το δοκίμασαν, εξάλλου, και με τις εισφορές για την εργατική-κοινωνική κατοικία. Από το 2020 και μετά καταργήθηκαν οι εισφορές όπερ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Και σήμερα δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι πόροι που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν για στεγαστικά προγράμματα. Κάτι που, μαζί με άλλους παράγοντες (χρυσή visa, κόστος κατασκευής, Airbnb, κόστος γης κ.α.), συνέβαλε στην κρίση στέγης στην Ελλάδα. 




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/swSY80
Σχόλια