Οι επαφές και τα μηνύματα Κασσελάκη από τις ΗΠΑ...

Nonews-NEWS.com



Οι επαφές και τα μηνύματα Κασσελάκη από τις ΗΠΑ...
http://www.nonews-news.com/2024/04/blog-post_277.html
Apr 17th 2024, 18:23






Σειρά επαφών με εκπροσώπους του Δημοκρατικού κόμματος και της ομογένειας είχε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την σύντομη επίσκεψή του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, που ολοκληρώθηκε σήμερα με την επίσκεψη στο Ινστιτούτο CSIS...




«Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον, επισκέφτηκα ένα οικείο μέρος - το Ινστιτούτο @CSIS, όπου είχα μια από τις πρώτες επαγγελματικές μου εμπειρίες το 2007. Ήμουν στην ευχάριστη θέση να ανταλλάξω απόψεις με τους διευθυντές του και να επωφεληθώ από τις πολύτιμες γνώσεις τους για την προοδευτική διακυβέρνηση που οραματίζομαι για την Ελλάδα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.





Χθες συναντήθηκε με τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ρο Κάνα και την πρώτη βοηθό ΥΦΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά ζητήματα, πρέσβειρα Γιούρι Κιμ.










«Η συνεργασία βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο χάρη στη διαδικασία που άρχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν οκτώ χρόνια. Είναι μια σχέση που πρέπει να καλλιεργηθεί στη βάση των κοινών αξιών που έχουμε οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, των αξιών της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ειρήνης» δήλωσε, μετά το πέρας των συναντήσεων.


«Ήμουν ξεκάθαρος με την κ. Κιθ και γενικότερα με τους βουλευτές τους οποίους συνάντησα νωρίτερα στο Κογκρέσο ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός. Για να παύσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα και να μπορέσει ο απλός κόσμος που ξυπνά κάθε μέρα με το άγχος της επιβίωσης να μπορεί να αισθανθεί ότι υπάρχει μια διαδικασία για μόνιμη λύση στη βάση των συνόρων του ΟΗΕ το 1967. Η κλιμάκωση δεν είναι λύση, η κλιμάκωση φέρνει κλιμάκωση και αιματοκύλισμα.


Άρα ήμουν πολύ ξεκάθαρος για τη θέση μας για τη Μέση Ανατολή» τόνισε και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα, στη συνάντησή μας ανέπτυξα τη δική μου πρόταση για την Ελλάδα, πρόταση για μια προοδευτική χώρα που διαχειρίζεται τις προκλήσεις με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Μέσα σε αυτές τις προκλήσεις συμπεριλαμβάνεται προφανώς και το θέμα του προσφυγικού, όπου συνεχίζουμε να διεκδικούμε υποχρεωτική αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί από χώρα υποδοχής σε χώρα μόνιμης παραμονής μεταναστών για ένα τίμημα που προσφέρει η Ευρώπη κατά κεφαλήν, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής ηγεσίας».





Ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε επίσης ότι αναφέρθηκε «στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή». «Πολλά από τα ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα κόστους διαβίωσης, καθημερινότητας, στέγασης, είναι κοινά μεταξύ των αστικών κέντρων στην Αμερική, στην Ελλάδα. Υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και που μπορούν να συμπτυχθούν, με την κατάλληλη κυβερνητική παρέμβαση, σε ένα αποτελεσματικό προοδευτικό πλάνο. Πλάνο το οποίο να μπορεί να αντιπαρατεθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς που και οι ΗΠΑ βιώνουν αυτή τη στιγμή και σίγουρα η Ευρώπη βλέπει να συντελείται με φόντο τις ευρωεκλογές» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να έχει επαφή το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική, και σίγουρα το προοδευτικό κομμάτι του, με το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς στην Ευρώπη, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που να μπορεί να αντιταχθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς».


Για τα ελληνοτουρκικά, επισήμανε πως εξήγησε «τη θέση» του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είμαστε 100% υπέρ του θετικού διαλόγου με την Τουρκία», υπενθυμίζοντας ότι τον ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016.


Για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού σε επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας, δήλωσε: «Η χώρα μας έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς και ο τρόπος με τον οποίο συνεισφέρει στις ευρύτερες γεωπολιτικές ανάγκες, εκτός των συνόρων μας, πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις δυνατότητες μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησα ότι δεν είμαι υπέρ της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες αλλά υπέρ της παροχής όποιας άλλης ανθρωπιστικής και υποστηρικτικής βοήθειας μπορούμε να προσφέρουμε».


Για την ακύρωση της συνάντησης με τον διευθυντή του American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC) πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που φάνηκε ότι, παρά τις ενστάσεις και τις παροτρύνσεις και της κυβέρνησης εδώ στην Ουάσιγκτον και πολλών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, το Ισραήλ δεν έχει τη διάθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση και, αντ' αυτού, να προμηνύει ότι θα αντιδράσει και θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, προφανώς είναι στοιχείο που και εγώ το συλλογίστηκα στον χρονισμό της συνάντησης αυτής. Δεν είναι μια συνάντηση που θα έδινε το σωστό μήνυμα αυτή τη στιγμή».


Τέλος, για το Κυπριακό, είπε ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο και των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και των ευρω-τουρκικών σχέσεων». «Δεν νοείται ελληνο-τουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στη βάση της ατζέντας. Παρότρυνα τη γραμματεία εδώ στο Υπουργείο να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στη βάση του Κραν Μοντανά το 2017. Η πρόοδος στο θέμα αυτό είναι σημαντική όχι μόνο για τις ελληνο-τουρκικές ή τις ευρω-τουρκικές σχέσεις αλλά και για τις ίδιες τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Πολύ απλά, δε μπορούμε να συζητάμε για διεύρυνση της συνεργασίας αν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού» κατέληξε.


Χθες, Τρίτη, συναντήθηκε επίσης με τον ομογενή βουλευτή των Δημοκρατικών, Κρις Παππάς και το DSA. τους Δημοκράτες Σοσιαλιστές της Αμερικής.














You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια