Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε τη σθεναρή μας στήριξη προς την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπο


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.


Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε αναφέροντας ότι «είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας τις κοινές προκλήσεις που αφορούν την παράνομη μετανάστευση. Πράγματι, βρισκόμαστε σε διαφορετικές γωνιές της ηπείρου, με διαφορετικές προκλήσεις που απορρέουν από τη γεωγραφική μας θέση. Όμως οι αρχές είναι κοινές, το είπε αυτό και ο Ντόναλντ.

Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας. Τα σύνορα δεν είναι απλά σύνορα των χωρών μας, αλλά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι σημαντικό το ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναγνωρίζουμε τη σημασία των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να είναι στο δικό μας χέρι ως κυρίαρχα κράτη, να αποφασίζουμε ποιος θα μπαίνει στη χώρα μας και να μην το κάνουν αυτό οι διακινητές. Απαιτείται λοιπόν στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Ανταλλάξαμε κοινές εμπειρίες στο πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πραγματικά πολύ περίπλοκη κατάσταση, αυτό το περίπλοκο πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε «επίσης, ως προς τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις, είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον δείπνο χθες με κάποιους από τους συναδέλφους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενόψει και της νέας στρατηγικής ατζέντας, η οποία θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Συμφωνούμε νομίζω και οι δύο ότι η άμυνα, η ασφάλεια πρέπει να είναι πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Πολωνία, ξοδεύουν αρκετά πάνω από το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα επομένως πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών που αφορούν την κοινή άμυνα της Ευρώπης.
Μπορεί αυτό να περιλαμβάνει μια μορφή κοινού δανεισμού ή άλλες πρωτοβουλίες για την άμυνα. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συζητηθεί μετά τις επόμενες ευρωεκλογές».

«Και μιλώντας γι’ αυτές τις εκλογές. Είμαστε επίσης δύο ηγέτες από την ίδια πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στις πρωτοβουλίες της Ευρώπης στον επόμενο εκλογικό κύκλο, είτε αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, είτε την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είτε, για παράδειγμα τον αγροτικό τομέα. Η πράσινη μετάβαση ποια είναι απολύτως απαραίτητη, πρέπει ωστόσο να γίνει σε έναν ρυθμό που δεν θα είναι καταστροφικός για τους αγρότες μας. Πρέπει να τους δώσουμε τον χρόνο να προσαρμοστούν.
Δεν πρέπει να νιώθουν ότι απειλούνται από την πράσινη μετάβαση. Και αν γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτές θα πρέπει να γίνουν. Και νομίζω ότι είναι ακόμα ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βαρσοβία ανέφερε «Έχουμε πολλές κοινές εμπειρίες και ήθελα να σημειώσω ότι για πολλούς λόγους, μια εγγύτητα απόψεων, μία εγγύτητα νοοτροπιών, η συνεργασία μας με τον πρωθυπουργό, Μητσοτάκη είναι πάντα εξαιρετική. Μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον και αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένης της σημασίας της Ελλάδος, αλλά και της Πολωνίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Τουσκ.

Πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε θετική επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών όσον αφορά την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Και θέλω να αναφέρω ότι είναι κάτι που συζητήσαμε επί μακρόν σήμερα ότι θα ανταλλάσσουμε πρακτικές εμπειρίες όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία των συνόρων ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση. Και οι δύο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση. Φυσικά τα προβλήματα διαφέρουν λόγω της διαφορετικής γεωγραφικής θέσης και των γειτόνων, αλλά οι θέσεις μας είναι κοντά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Η Ευρώπη, τα κράτη μέλη, πρέπει να προστατέψουν αποτελεσματικά τα εδάφη τους και να ελέγχουν τα σύνορά τους, διασφαλίζοντας ότι η μεταναστευτική τους πολιτική δεν είναι χαοτική ή ανεξέλεγκτη. Σας ευχαριστώ λοιπόν πολύ, αγαπητέ Κυριάκο, για την ανταλλαγή απόψεων για μια πιο ασφαλή Ευρώπη τόσο στο νότιο όσο και στα ανατολικά της σύνορα».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι « οι θέσεις μας είναι παρόμοιες, παρότι έχουμε διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικά έθιμα. Όμως στην εξωτερική μας πολιτική έχουμε έρθει πολύ κοντά. Έχουμε στηρίξει την Ουκρανία, από την εισβολή της Ρωσίας και μετά έχουμε βρει ένα κοινό λεξιλόγιο, μια κοινή γλώσσα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της Ουκρανίας. Είμαι πεπεισμένος ότι χάρη και στη συνεργασία μας, η ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα αυτό θα είναι ουσιαστική.
Ακόμη, θα συνεργαστούμε, όπως κάνουμε εδώ και χρόνια, για την ανάπτυξη νέων πολιτικών δομών μετά και τις ευρωεκλογές. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και είμαι πεπεισμένος ότι χάρη στο γεγονός ότι είμαστε ένα πολύ καλό δίδυμο συνεργασίας, θα είναι εύκολο για εμάς μετά τις ευρωεκλογές, μετά το νέο Ευρωκοινοβούλιο, να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες, νέες δομές. Και εκεί οι απόψεις μας είναι κοντά και θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».

«Ήταν πολύ ευχάριστο να ακούσω τα θερμά λόγια του πρωθυπουργού για τη βοήθεια των πυροσβεστών το προηγούμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα και είναι κάτι που θα επαναλάβουμε. Θα υποδεχθούμε άλλωστε και τον υπουργό Εσωτερικών, θα συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας μας και θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής θερινής περιόδου. Για ακόμα μια φορά σε ευχαριστώ πάρα πολύ Κυριάκο. Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει να είμαι αισιόδοξος για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης.

Zougla.gr
Σχόλια