Αποκαλύφθηκαν τα παιχνίδια της Γερμανίας εις βάρος άλλων χωρών – Σάλος στην Κομισιόν, ετοιμάζει αγωγή για τους δασμούς στο φυσικό αέριο

Σε λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει μήνυση της διαδικασίας επί παραβάσει κατά του γερμανικού δασμού, αναφέρει το Reuters, επι






Οι δασμοί, σύμφωνα με μια ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ, προκαλούν αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο σε ορισμένες χώρες της ΕΕ

Σάλος έχει προκληθεί στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ετοιμάζεται αγωγή κατά της Γερμανίας για τα τέλη της στην αποθήκευση φυσικού αερίου, κατά παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενιαία αγορά.
Σε λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει μήνυση της διαδικασίας επί παραβάσει κατά του γερμανικού δασμού, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές, αν και εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι δασμοί, σύμφωνα με μια ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ, προκαλούν αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.
Ο δασμός της Γερμανίας στις αγορές αποθηκευμένου φυσικού αερίου είναι μια σχετικά νέα εξέλιξη που προέκυψε από τον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και μετά το κλείσιμο του Nord Stream, που συνδέει τη Ρωσία και η Γερμανία.
Η Γερμανία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τους γείτονές της για να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να γεμίσει την αποθήκη της με πιο ακριβό, μη ρωσικό αέριο.
Αυτό το τέλος έχει τριπλασιαστεί –τουλάχιστον– από την εφαρμογή του τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με το Reuters.


Αλλά, οι κανόνες της ενιαίας αγοράς του μπλοκ δεν επιτρέπουν εμπορικούς δασμούς μεταξύ των μελών του.
«Παραμένουμε σε επαφή με τις γερμανικές αρχές για αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής διάστασης... δεν κάνουμε εικασίες για πιθανή έναρξη διαδικασιών επί παραβάσει», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας ισχυρίστηκε ότι ο δασμός ήταν στο πνεύμα της «ευρωπαϊκής ασφάλειας», δίνοντας τη δυνατότητα στη Γερμανία να γεμίσει την αποθήκη της.

Μεγάλα παράπονα από τους γείτονες

Την Τρίτη, ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Othmar Karas, και η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler αμφισβήτησαν τους δασμούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Γερμανίας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλότερα τέλη καθιστούσαν πιο δύσκολο για ορισμένα από τα ανατολικά μέλη του μπλοκ να παραιτηθούν από το ρωσικό αέριο.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι Αυστριακοί και άλλα μέλη του μπλοκ –κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης– πληρώνουν τον λογαριασμό για τα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που αγόρασε η Γερμανία όταν οι τιμές ήταν υψηλές.
Αυτό το αέριο πρέπει τώρα να πωλείται σε χαμηλότερη τιμή, αναφέρει η Euractiv.

www.bankingnews.gr
Σχόλια