Δείτε Live: Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ εξαιτίας της επικείμενης –ανά πάσα στιγμή – επίθεσης του Ιράν εναντίον του, σε αντίποιν



Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ εξαιτίας της επικείμενης –ανά πάσα στιγμή – επίθεσης του Ιράν εναντίον του, σε αντίποινα για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

Δείτε Live:




«Παρακολουθούμε στενά όλες τις κινήσεις της Τεχεράνης εναντίον μας», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ το Σάββατο (13/4), χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Στη δήλωσή του ο Γκαλάντ είπε ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οποιεσδήποτε εντολές εκδοθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις κινήσεις πυραύλων και άλλων εναέριων απειλών, όπως drone και ρουκέτες, ενώ οι πολίτες θα ενημερώνονται άμεσα αν θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα στα καταφύγια. Πάντως, μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη περιπολούν στον ουρανό του Ισραήλ.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να χτυπήσει κάποιον στρατιωτικό στόχο και όχι πολίτες, αλλά αυτό μπορεί και να μην είναι εφικτό.

Στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων ο Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου βρίσκεται καθοδόν προς το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Kirya για διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής του στρατού.
Η Ιορδανία κλείνει τον εναέριο χώρο της

Η Ιορδανία θα κλείσει προσωρινά τον εναέριο χώρο της από το βράδυ του Σαββάτου για όλα τα εισερχόμενα, αναχωρούντα και διερχόμενα αεροσκάφη, αναφέρει η κρατική εφημερίδα Al Mamlaka εν μέσω απειλής ιρανικής αντεπίθεσης κατά του Ισραήλ.
Η Χαμάς επιμένει στους όρους της για να σταματήσει ο πόλεμος

Με ανακοίνωσή της η Χαμάς επιμένει στις αρχικές της απαιτήσεις για κατάπαυση του πυρός: Αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα, επιστροφή των Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και σε άλλες περιοχές, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμηση της Γάζας.
Το Ισραήλ επιμένει ότι η επίθεση από το Ιράν θα γίνει σήμερα το βράδυ – Κλείνουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ επιμένει να πιστεύει ότι το Ιράν θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον του σήμερα το βράδυ. Στο μεταξύ οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Ισραήλ έδωσαν εντολή να μην ανοίξουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες αρχής γενομένης από την Κυριακή (14/4). Παράλληλα, ανακοίνωσαν την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες.
Παγκόσμιες συνέπειες

Μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, θα επιφέρει απρόβλεπτες παγκόσμιες συνέπειες, καθώς στο χτύπημα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, λογικά θα απαντήσει και το Τελ Αβίβ και οι ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Χορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».
Ο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σήμερα Σάββατο (13/4) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον, διακόπτοντας το Σαββατοκύριακο του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με τους Συμβούλους Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Τι αναφέρουν στον Μπάιντεν οι Μυστικές Υπηρεσίες

Αξιωματούχοι της CIA υποστηρίζουν ότι υπάρχει στρατιωτική κινητικότητα στο εσωτερικό του Ιραν, με μετακίνηση drones και επιθετικών πυραύλων, ανάμεσά τους περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρουζ.

Όπως υποστηρίζει το CNN οι ΗΠΑ «έπιασαν» το Ιράν να μετακινεί στρατιωτικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και drones. Η μετακίνηση 100 πυραύλων κρουζ θα μπορούσε να γίνεται ενδεχομένως ως αντιπερισπασμός, αποτρεπτικά ή όπως φαίνεται, το Ιράν προετοιμάζεται μάλλον για αντίποινα για το χτύπημα στη Δαμασκό.
«Το Ιράν θα υποστεί τις συνέπειες της κλιμάκωσης»

Η Τεχεράνη διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι’ αυτό, δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ κοντά στο Στενό του Ορμούζ από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

«Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κατζ. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα».

Το Ιράν «θα υποστεί τις συνέπειες της επιλογής του να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», προειδοποίησε σήμερα ο ισραηλινός στρατός καθώς η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό απέναντι στις απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη, σύμμαχο της παλαιστινιακής Χαμάς.

«Ενισχύσαμε την ετοιμότητά μας για να προστατεύσουμε το Ισραήλ από μια νέα ιρανική επίθεση. Είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι κατέλαβε πλοίο “που συνδέεται» με το Ισραήλ στον Κόλπο.
Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν πλοίο ισραηλινών συμφερόντων στα στενά του Ορμούζ

Υπενθυμίζεται ότι δυνάμεις καταδρομών της επίλεκτης ιρανικής παραστρατιωτικής ομάδας Φρουροί της Επανάστασης έκαναν σήμερα επιδρομή με ελικόπτερο σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κοντά στα στενά του Ορμούζ και το κατέλαβαν.

Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν επιβεβαίωσε το γεγονός, μετά από ερώτημα που έθεσε το Associated Press αφού είδε βίντεο που δείχνει τους καταδρομείς να επιτίθενται στο πλοίο, επίθεση που στρατιωτικός αξιωματούχος της Μέσης Ανατολής απέδωσε στο Ιράν και τη συνέδεσε με την ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης.


Η επίθεση είχε αναφερθεί και νωρίτερα από το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του βρετανικού στρατού, με ανακοίνωσή της που ανέφερε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον Κόλπο του Ομάν, ανοιχτά του λιμανιού της πόλης Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το πλοίο που εμπλέκεται είναι το υπό πορτογαλική σημαία MSC Aries, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συμφερόντων της ναυτιλιακής Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο. Η Zodiac Maritime είναι εταιρεία του ομίλου Zodiac του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Έγιαλ Όφερ.

Το MSC Aries εντοπίστηκε τελευταία φορά να πλέει στα ανοιχτά του Ντουμπάι με κατεύθυνση προς τα στενά του Ορμούζ την Παρασκευή.

Σχόλια