Σε ταληράκια...

Nonews-NEWS.com



Σε ταληράκια...
http://www.nonews-news.com/2024/04/blog-post_1658.html
Apr 24th 2024, 22:51



Λοιπόν. Την προσοχή μας λίγο σ' αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη Βουλή. Και αφορούν τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.




Και εξηγούν εν πολλοίς γιατί... η Ν.Δ. σκίστηκε να ξαναβγάλει περιφερειάρχη τον Αγοραστό είτε με το καλό είτε με το άγριο.
Ο κόσμος δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει εύκολα αυτά τα πράγματα. Γιατί έρχεται αντιμέτωπος με πράγματα όπως:


«Οι βασικές ρυθμίσεις του ν/σ σχετικά με την προστασία των υδάτων στη Θεσσαλία αναφέρονται αποκλειστικά στη σύσταση του ΟΔΥΘ Α.Ε. (άρθρο 4 του ν/σ).


Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο εικοστό του καταστατικού της, η ΟΔΥΘ Α.Ε. εκπονεί το ΣΔΛΑΠ της Θεσσαλίας (Οδηγία-πλαίσιο 2000/60) και το ΣΔΚΠ της Θεσσαλίας (Οδηγία 2007/60)…»


Και εκεί το ανθρώπινο μυαλό τα παρατάει.


Γι' αυτό σήμερα θα παραθέσουμε τα σχόλια που έχει κάνει για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας η WWF Ελλάς και μας φαίνονται κάπως απλά και κατανοητά.


Στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ Α.Ε.), λοιπόν, αναφέρονται τα εξής:


Πρώτον, ότι λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.


Δεν υπάρχουν καμία αναφορά σε μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα ούτε κάποια διευκρίνιση για το πώς θα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.


Δεύτερον, ότι η οργάνωση και η λειτουργία του ΟΔΥΘ Α.Ε. θα είναι κατά παρέκκλιση των διατάξεων που διέπουν εταιρείες οι οποίες ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο.


Δηλαδή από τη νομοθεσία που εγγυάται τον δημόσιο χαρακτήρα των Α.Ε. του Δημοσίου.


Τρίτον, τα μέλη του Δ.Σ. θα μπορούν να λαμβάνουν κίνητρα επίτευξης στόχων. Δηλαδή μπόνους.


Αλλά τα μπόνους μαζί με τον μισθό για τον διευθύνοντα σύμβουλο δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 85% των αποδοχών και των επιδομάτων του Αρείου Πάγου.


Και για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο το 75% των επιδομάτων του Αρείου Πάγου.\


Ρε, πάτε καλά; Πώς θα βγουν αυτά τα λεφτά από τη διαχείριση νερού, που είναι δημόσιο αγαθό;


Τέταρτον, μεριμνά για την εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού κατά παρέκκλιση του άρθρου τάδε του νόμου τάδε.


(Αυτό το σχέδιο με τις τέσσερις γενικές είναι το περίφημο ΣΔΛΑΠ. Και αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε μια περιοχή και τα σχετικά έργα που χρειάζεται να γίνουν - αντιπλημμυρικά, ταμιευτήρες κ.λπ.).


Κι αυτό το «κατά παρέκκλιση», που βγάζει μάτι, είναι γιατί ο νόμος λέει ότι η εθνική στρατηγική για τα ύδατα εκπονείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.


Εδώ, όπως επισημαίνουν στελέχη της WWF, το σχέδιο διαχείρισης των υδάτων έχει εκπονηθεί ήδη από μια εμπορική εταιρεία άγνωστων συμφερόντων. Όχι επιστημονικό φορέα. Εμπορική εταιρεία.


Και έχει αξιολογηθεί ως ανεπαρκέστατο.


Πέμπτον, ο οργανισμός θα χρηματοδοτείται από κρατική επιχορήγηση. Αλλά και από εκμετάλλευση της περιουσίας του. Δηλαδή τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας. Καταλάβατε;


Αλλά και από πρόστιμα. Και από περιβαλλοντικά τέλη.


Ετσι, να πιάσουμε το 85% του Αρείου Πάγου. Δεν βγαίνουν εύκολα αυτοί οι στόχοι…


Η κατάσταση είναι η εξής: Η Θεσσαλία καταστράφηκε από τον «Daniel» παραγωγικά και οικολογικά επειδή πράγματα που έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν ποτέ.


Και η απάντηση της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί την καταστροφή για να εγκαταστήσει golden boys με παχυλούς μισθούς και μπόνους. «Κατά παρέκκλιση».


Οπως στη ΔΕΗ.


Και ο Σκυλακάκης ειρωνεύεται τη WWF στη Βουλή. Καλά πάμε.


"Ο σχολαστικός"


Η ΑΥΓΗ




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια