Πυρ ομαδόν ΠΟΕΔΗΝ - αντιπολίτευσης για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ...

Nonews-NEWS.com



Πυρ ομαδόν ΠΟΕΔΗΝ - αντιπολίτευσης για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ...
http://www.nonews-news.com/2024/04/blog-post_489.html
Apr 29th 2024, 18:03





«Σε ένα βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας - με 40% των δαπανών να είναι ιδιωτικές - αντί να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας με περισσότερη στελέχωση και καλύτερη χρηματοδότη, κάθε ημέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης», τονίζει μιλώντας στην efsyn.gr o Mιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με... αφορμή την εν κρυπτώ επανακατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, αυτή τη φορά σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου, επιταχύνοντας έτσι τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. 





Την τροπολογία που επαναφέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε αναγκαστεί να αποσύρει μόλις πριν από 15 μέρες ο υπουργός Υγείας, λόγω των αντιδράσεων. Αυτή τη φορά κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα.


Με την τροπολογία «δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με Νοσοκομεία του ΕΣΥ για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στην λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέρα του τακτικού ωραρίου, καθώς επίσης χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο Νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας Νοσηλείας», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ.


Μάλιστα, ο πρόεδρος της κάνει λόγο για «την απόλυτη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» και εξηγεί ότι «μετά τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με προσωπικό των νοσοκομείων, μετά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών, δίνεται τώρα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία, να εκτελούν κάθε είδους ιατρική πράξη με μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους».


Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΠΑΣΟΚ - Τη στηρίζει η Νέα Αριστερά


Η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη να αποσύρει άμεσα την διάταξη, ενώ σφοδρή είναι η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 


Ωστόσο, η Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους των γαλάζιων βουλευτών, απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει νωρίτερα σήμερα το ΠΑΣΟΚ. 


«Αυτό, που φέρνετε σήμερα, για το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε το ΕΣΥ, αποτελεί έναν ακόμα ανένδοτο αγώνα», είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Την ώρα που στενάζει ο κόσμος και η αγοραστική μας δύναμη είναι η χειρότερη στην Ε.Ε., υπάρχει το θράσος το περίσσιο, να φέρνετε εδώ μια τροπολογία, και, ως χασάπηδες, να κόβετε κομματάκι-κομματάκι το ΕΣΥ. Νοικιάζετε τις δημόσιες δομές στους ιδιώτες», είπε η Ευαγγελία Λιακούλη.


Στηρίζουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για την επαίσχυντη αυτή τροπολογία, τόνισε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε ότι είναι μια τροπολογία που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το ΕΣΥ, παραβιάζει τις αρχές, τόσο του κράτους δικαίου όσο και της ισότητας και την υποχρέωση του κράτους να παρέχει υπηρεσίες με μόνιμους υπαλλήλους και όχι με ιδιώτες.


Η σημερινή διαδικασία και η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ αποδεικνύει την υποκρισία της, είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, Κατερίνα Νοτοπούλου. «Εισάγετε, από την πίσω πόρτα, ιδιώτες γιατρούς για να κάνουν χειρουργεία. Η πολιτική σας εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και είναι μακριά από τα προβλήματα των πολιτών, ειδικά εκείνους που ζουν σε δύσκολες συνθήκες» είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.


«Δεν φτάνει που καθιερώσατε τη δυνατότητα των γιατρών του Δημοσίου να ασκούν ιδιωτικό έργο, τώρα έρχεστε να το απογειώσετε δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, βάζετε έναν ακόμα κρίκο για την εμπορευματοποίηση της υγείας» είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παρασκευή Δάγκα, και χαρακτήρισε απαράδεκτη την τροπολογία που αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων μέτρων διαχρονικά των κυβερνήσεων, στη γραμμή της πολιτικής της Ε.Ε. που είναι πολιτική εξυπηρέτησης των ιδιωτικών ομίλων.


«Αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι ο απόλυτος ευτελισμός της νομοθετικής διαδικασίας και του κοινοβουλευτικού έργου», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και κατήγγειλε ότι η τροπολογία για τη συνεργασία ιδιωτών με τα δημόσια νοσοκομεία, είναι μια διάταξη που διαλύει ό,τι έχει απομείνει στο ΕΣΥ. Φαίνεται πως τα απογευματινά χειρουργεία ήταν μόνο η αρχή για τη διάλυση του ΕΣΥ, είπε ο κ. Χαρίτσης και προειδοποίησε ότι οι ασθενείς είναι εκείνοι που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το «μάρμαρο», για τη χρήση δημόσιων υποδομών από τους ιδιώτες γιατρούς, ενώ έχει ήδη πληρώσει ο πολίτης τις υποδομές, από τις ασφαλιστικές του εισφορές.


Η τροπολογία δημιουργεί ένα εθνικό σύστημα υγείας με διαφορετικές κατηγορίες ασθενών και διαφορετικές ταχύτητες, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος και σχολίασε ότι η κυβέρνηση, σε μια κοινωνία με χαμηλή αγοραστική δύναμη, αυτό που σκέφτηκε ήταν να κόψει άλλη μια φέτα κατά του δημόσιου χαρακτήρα του εθνικού συστήματος υγείας και να ενισχύσει τον ιδιωτικό.


efsyn.gr




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια