Συνάντηση Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς

Συνάντηση με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συζήτησε τις προσπάθε





Συνάντηση με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συζήτησε τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.


Οι δύο άνδρες συζήτησαν «θέματα σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα τη Γάζα, τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η επαρκής και αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και μια δίκαιη και διαρκής ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή».


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε 2,5 ώρες, ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην καταπίεση των Παλαιστινίων» και ότι τονίζεται με κάθε ευκαιρία «η ανάγκη τερματισμού της βαρβαρότητας και επείγουσας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός».

Είχε προηγηθεί πριν από τρεις ημέρες η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον Χανίγε. Εάν το Κατάρ αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, η Τουρκία θα μπορούσε να επιδιώξει να ενισχύσει το προφίλ της διαμεσολάβησης με βάση τους δεσμούς της με τη Χαμάς.


Ημέρα έντονης διπλωματικής κινητικότητας ήταν η σημερινή με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κινητικότητα η οποία δεν αποκλείεται να θέσει νέους όρους στο σκηνικό πολέμου στην περιοχή. Εκτός από τον Χανίγιε, στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν αναμονή μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν από κοινού Αίγυπτος και Τουρκία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν το αίτημα τους για άμεση κατάπαυση του πυρός και λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.

Ο Φιντάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενεργοποίησε «τεκτονικά ρήγματα» σε παγκόσμια κλίμακα μεταξύ καταπιεσμένων και καταπιεστών στην αναμέτρηση για την ανατροπή του άδικου, όπως είπε, συστήματος παγκόσμιας ηγεμονίας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr, ertnews.gr, reuters
Σχόλια