Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών: Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε;

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε συγκλονίσει όλο τον πλανή





Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε συγκλονίσει όλο τον πλανήτη, να δηλώνει με παντελή και ολοκληρωτική άγνοια κινδύνου ότι «η ελληνική οικονομία είναι απόλυτα θωρακισμένη». Παρότι ήμουν αρκετά πιο νέος εκείνα τα χρόνια και με πολύ λιγότερες εμπειρίες απ’ όσες έχω σήμερα, ακόμα κι εκείνες τις ημέρες μού είχε κάνει τρομερά αρνητική εντύπωση που η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν αντιλαμβανόταν τις απόλυτα καταστροφικές μαζικές συνέπειες με μορφή χιονοστιβάδας που επέλαυναν γοργά προς την τότε οικονομία της πατρίδας μας. Όπως και δεν άργησε να έρθει η ελληνική δεκαετής κρίση χρέους, που μόλις ένα έτος μετά τις άστοχες εκείνες δηλώσεις, σάρωσε τη χώρα μας και μας έριξε σε επώδυνη ύφεση.

Για ποιο λόγο όμως θυμήθηκα το προ 16ετίας αυτό πολιτικό γεγονός με την επικά άστοχη δήλωση της τότε κυβέρνησης για τον «αδιαπέραστο θώρακα» που έχει η οικονομία μας; Επειδή η κατάσταση μου θυμίζει πολύ τις σύγχρονες ημέρες μας. Από τη μία όντως έχουν γίνει βήματα προόδου για να ξεπεράσουμε τη μακροχρόνια κρίση χρέους, με οικονομικούς δείκτες ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο και συνεχείς ανακατατάξεις της βαθμολογίας μας από διεθνείς οίκους. Παρότι υπάρχει έντονος σκεπτικισμός τόσο για τον βραδύ ρυθμό που έρχονται οι θετικές εξελίξεις όσο και για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που συνεχίζουν να εμφανίζονται σε υψηλά μεγέθη με ανυπολόγιστα αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα και στο πορτοφόλι που έχει ένα νοικοκυριό της μεσαίας τάξης.

Από την άλλη, οι διεθνείς συνθήκες προϊδεάζουν για μια μεγάλη καταστροφή που έρχεται, όμοιας ισχύος με την αντίστοιχη του 2008: είτε είναι μία κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία είτε η μαζική εμπλοκή ισλαμιστικών κρατών όπως το Ιράν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς ή μία ξαφνική παγκόσμια ανισορροπία σε πετρέλαιο και πρώτες ύλες λόγω αυτών των πολέμων. Πώς είναι προετοιμασμένη σε τέτοια ενδεχόμενα η απόλυτα εύθραυστη ελληνική οικονομία η οποία πασχίζει να αναρρώσει; Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε σε αντίστοιχα με το 2008 κατακλυσμιαία συμβάντα ύφεσης; Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η σιγουριά μας βασίζεται στην ευρωπαϊκή μας διάσταση ως μέλους της Ε.Ε. και στην ελπίδα ότι κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα «πάλι θα μας σώσουν». Τουλάχιστον ας μην ακούσουμε πάλι από κυβερνητικά χείλη ότι είμαστε θωρακισμένοι. Γιατί θα είναι επανάληψη μιας κωμωδίας η οποία είχε έντονα δραματική και θλιβερή εξέλιξη για όλους μας.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter:@kritikopoulos)

Σχόλια