Με κοινή τους απόφαση Microsoft και OpenAI αναπτύσσουν τον υπερυπολογιστή Stargate AI

Ένα δημοσίευμα που φιλοξένησε το “The Information” μας προδίδει τα σχέδια που έχουν η Microsoft και το OpenAI για την ανάπτυξη ενός κοινού κέντρου δεδ


Ένα δημοσίευμα που φιλοξένησε το “The Information” μας προδίδει τα σχέδια που έχουν η Microsoft και το OpenAI για την ανάπτυξη ενός κοινού κέντρου δεδομένων που θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος! Το έργο λέγεται ότι θα κορυφωθεί με την ανάπτυξη ενός τεράστιου υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης με το όνομα “Stargate” και ο οποίος θα είναι λειτουργικός έως το 2028.

Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης ανάγκης για ανάπτυξη κέντρων δεδομένων AI που μπορούν να χειριστούν όλο και πιο περίπλοκες εργασίες. Η άνοδος της γενετικής τεχνολογίας AI είναι ένας σημαντικός μοχλός πίσω από αυτή τη ζήτηση.

Η Microsoft αναμένεται να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης για το έργο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις επί του θέματος, με τον προϋπολογισμό του έργου εκτιμάται ότι θα είναι 100 φορές πιο ακριβός από τις τρέχουσες λειτουργίες κάθε σύγχρονου κέντρου δεδομένων.

Ο υπερυπολογιστής, που θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι το επίκεντρο μιας πρωτοβουλίας πολλαπλών φάσεων έξι ετών. Το έργο χωρίζεται σε πέντε φάσεις, με το Stargate να αντιπροσωπεύει το τελικό στάδιο. Επί του παρόντος, η Microsoft αναπτύσσει έναν μικρότερο υπερυπολογιστή για το OpenAI, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2026.

Η απόκτηση των απαραίτητων chip AI αναμένεται να είναι σημαντική δαπάνη για τις επόμενες φάσεις του έργου. Αυτά τα εξειδικευμένα chips μπορεί να κοστίζουν μεταξύ 30.000 και 40.000 $ το καθένα, όπως υποδεικνύει ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang. Το νέο έργο κέντρου δεδομένων έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με chipset από διάφορους προμηθευτές, σύμφωνα με την έκθεση.

Mάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες του έργου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της Microsoft του προηγούμενου έτους για υποδομές κατά ένα σημαντικό περιθώριο.

Πριν από μερικές μόνο εβδομάδες, ο CEO του OpenAI Sam Altman αποκάλυψε επίσης μια σειρά από λεπτομέρειες αναφορικά με το επερχόμενο γλωσσσικό μοντέλο GPT-5, δηλώνοντας ότι θα ξεπεράσει τους προκατόχους του σε όλες τις απόψεις. Το επερχόμενο γλωσσικό μοντέλο αναμένεται να είναι ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, δυνητικά προσεγγίζοντας τη νοημοσύνη σε ανθρώπινο επίπεδο, με πρώιμες δοκιμές που δείχνουν την ικανότητά του να αποκρυπτογραφεί αρχαίες γλώσσες. Το GPT-5 αναμένεται να ενσωματώσει χαρακτηριστικά όπως δημιουργία εικόνας μέσω DALL-E και δημιουργία βίντεο μέσω Sora, με δοκιμαστική κυκλοφορία κάποια στιγμή το 2024.

[via]
myphone.gr
Σχόλια