NASA: Στρατιωτικά και όχι πολιτικά τα προγράμματα της Κίνας στο διάστημα

Σε επαγρύπνηση καλεί την Ουάσιγκτον ο διοικητής της Nasa, για την ύποπτη μυστικοπάθεια της Κίνας αναφορικά με τα διαστημικά της προγράμματα. Ο Μπιλ Νέ






Σε επαγρύπνηση καλεί την Ουάσιγκτον ο διοικητής της Nasa, για την ύποπτη μυστικοπάθεια της Κίνας αναφορικά με τα διαστημικά της προγράμματα. Ο Μπιλ Νέλσον μιλώντας στο Καπιτώλιο προειδοποίησε ότι η Κίνα ενισχύει τις διαστημικές της δυνατότητες χρησιμοποιώντας πολιτικά προγράμματα για να συγκαλύψει στρατιωτικούς στόχους.
«Η Κίνα έχει κάνει εξαιρετικά βήματα προόδου, ιδίως τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά είναι πολύ, πολύ μυστικοπαθής» είπε προς τους βουλευτές. Παράλληλα ο επικεφαλής της NASA είπε ότι ελπίζει πως το Πεκίνο «θα έρθει στα συγκαλά του και θα καταλάβει ότι το διάστημα προορίζεται για ειρηνικές χρήσεις» ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν είδαμε να το αποδεικνύει αυτό η Κίνα».

Τα σχόλια του Νέλσον έγιναν στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τον προϋπολογισμό της Nasa για το 2025.

Είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσγειωθούν ξανά στο φεγγάρι πριν από την Κίνα, καθώς και τα δύο έθνη επιδιώκουν αποστολές στη σελήνη. Αλλά εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν το Πεκίνο έφτανε πρώτο, θα μπορούσε να πει: «Εντάξει, αυτό είναι το έδαφός μας, μείνετε έξω».

Ο Νέλσον δήλωσε προηγουμένως ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε διαστημικό αγώνα» με την Κίνα και προειδοποίησε ότι η Κίνα θα μπορούσε τελικά να διεκδικήσει την πλούσια σε πόρους περιοχή της σελήνης.

Το 2022, το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας εγκατέστησε έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη και έχει πραγματοποιήσει αρκετές αποστολές σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επαναφέρουν αστροναύτες στη Σελήνη το 2026 με την αποστολή Artemis III. Η Κίνα δηλώνει ότι ελπίζει να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι μέχρι το 2030.

Ο Νέλσον δήλωσε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν το παγκόσμιο πλεονέκτημά τους στην εξερεύνηση του διαστήματος, συνέστησε ωστόσο «να είμαστε ρεαλιστές».

«Η Κίνα έχει ρίξει πραγματικά πολλά χρήματα και έχει πολλά περιθώρια στον προϋπολογισμό της για να αναπτυχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, προτρέποντας να βρίσκονται σε εγρήγορση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από τον Guardian
Σχόλια