Οι δορυφορικοί στόλοι όπως το Starlink του Ελον Μασκ μπορεί να «δηλητηριάσουν» τη ζωή στη Γη

Μια πρώην φυσικός της NASA προειδοποιεί ότι οι φτηνοί δορυφορικοί «μεγααστερισμοί» όπως ο Starlink της Space X, του Έλον Μασκ θα μπορούσαν να διαταράξ




Μια πρώην φυσικός της NASA προειδοποιεί ότι οι φτηνοί δορυφορικοί «μεγααστερισμοί» όπως ο Starlink της Space X, του Έλον Μασκ θα μπορούσαν να διαταράξουν τη μαγνητόσφαιρα της Γης αφήνοντας εκτεθειμένη τον πλανήτη και τη ζωή πάνω σε αυτόν στη βλαβερή ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία. Η Δρ. Σιέρα Σόλτερ Χαντ πραγματοποίησε μια μελέτη για τις επιπτώσεις της παρουσίας του δορυφορικού σμήνους Starlink που μετρά αυτή τη στιγμή 5,504 δορυφόρους εκ των οποίων οι 5,442 είναι σε λειτουργία και αναμένεται ο αριθμός τους να ξεπεράσει τις 40 χιλιάδες.

Η απογύμνωση

Σύμφωνα με την Χαντ το Starlink (προφανώς και οι άλλοι αντίστοιχοι δορυφορικοί στόλοι που δημιουργούνται από άλλες εταιρείες) δημιουργεί ένα μεταλλικό στρώμα «αγώγιμων σωματιδίων» στην τροχιά.

«Έμεινα έκπληκτη. Κανείς δεν έχει κάνει πολλή έρευνα για τη συσσώρευση μεταλλικής σκόνης από τη διαστημική βιομηχανία στο διαστημικό περιβάλλον της Γης. Τα σωματίδια από αυτούς τους δορυφόρους στο τέλος του κύκλου ζωής τους θα μπορούσαν να παραμορφώσουν ή να παγιδεύσουν το μαγνητικό πεδίο που εμποδίζει τη διαφυγή της ατμόσφαιρας της Γης με όλα αυτά εξαιρετικά αγώγιμα μεταλλικά σκουπίδια που βρίσκονται όλα σε μια περιοχή. Αν και μιλάμε για ένα ακραίο σενάριο παρόλα αυτά ένα τέτοιο στρώμα φορτισμένης μεταλλικής σκόνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατμοσφαιρική απογύμνωση’ παρόμοια με αυτή που συνέβη στον Άρη και τον Ερμή» αναφέρει η Χαντ.

Μια δεύτερη παρενέργεια της ύπαρξης αυτών των τεράστιων δορυφορικών στόλων είναι ότι τυφλώνουν τα επίγεια τηλεσκόπια μπλοκάροντας τις αστρονομικές παρατηρήσεις.

Naftemporiki.gr
Σχόλια