Το νομοσχέδιο TikTok Divest-or-Ban εγκρίνεται στις ΗΠΑ

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Το νομοσχέδιο TikTok Divest-or-Ban εγκρίνεται στις ΗΠΑ
https://www.secnews.gr/535774/to-nomosxedio-tiktok-divest-or-ban-egkrinetai-stis-hpa/
Apr 24th 2024, 12:58


Το απόγευμα της Τρίτης, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου που αφορά το TikTok, με αποτέλεσμα 79 υπέρ έναντι 18 κατά.



Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά επιβάλλει την απαγόρευση της εφαρμογής TikTok εκτός και αν η ByteDance την πουλήσει σε ιδιοκτήτη εντός των ΗΠΑ, έλαβε την έγκριση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα.



Αυτό συνέβη στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου πακέτου πρωτοβουλιών που προβλέπει τη διάθεση 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή εξωτερικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Μετά την επικρατούσα ψηφοφορία στη Γερουσία, ο πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υπογράψει το νομοσχέδιο την ερχόμενη Τετάρτη, απομακρύνοντας το τελευταίο εμπόδιο προτού το νομοσχέδιο για την εκποίηση ή απαγόρευση του TikTok μετατραπεί σε νόμο.¨



Διαβάστε επίσης: Tiktoker ξεγελάει ακόλουθους να χαλάνε τις συσκευές τους



«Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Chuck Schumer , επισήμανε από το βήμα της Γερουσίας την Τρίτη ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αναγνωρίσει πόσο εύθραυστη και πολύτιμη είναι η δημοκρατία. «Η επιβίωσή της μέσα στις προκλήσεις του σύγχρονου αιώνα – τις νέες απειλές – δεν είναι εγγυημένη, εκτός και αν είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προστασία της».



Το TikTok ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αντικρούσει νομικά την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την προβλεπόμενη απαγόρευσή του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Bloomberg την Κυριακή. Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επικαλείται ότι η εν λόγω απαγόρευση αποτελεί μια «σαφή παραβίαση» των δικαιωμάτων ελευθερίας του λόγου, τα οποία εγγυάται η πρώτη τροποποίηση, για τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες της. Αυτή η νομική πρωτοβουλία, που δεν έχει προηγούμενο, πιθανότατα θα φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.



Ο νόμος «Προστασία των Αμερικανών από ελεγχόμενες εφαρμογές από ξένους αντιπάλους», ευρέως γνωστός ως νομοσχέδιο TikTok, εκχωρεί στον Λευκό Οίκο αυξημένες εξουσίες για την καταπολέμηση των εφαρμογών που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Μέσω αυτού, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνται να διαγνώσκουν εφαρμογές ως «ελεγχόμενες από ξένους αντιπάλους», επιβάλλοντας την πώλησή τους σε αμερικανούς ιδιοκτήτες εντός 270 ημερών, με δυνατότητα παράτασης από τον Πρόεδρο Joe Biden έως 360 ημέρες, αντί των αρχικών 180. Σε περίπτωση που η πώληση δεν πραγματοποιηθεί, οι εφαρμογές θα αποκλειστούν από τα καταστήματα εφαρμογών και θα αποκλειστούν από παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.



Το TikTok εδώ και καιρό αντικρούει τις κατηγορίες ότι κοινοποιεί πληροφορίες στην κινεζική κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, τον Μάρτιο, γερουσιαστές παρέλαβαν απόρρητες ενημερώσεις σχετικά με το TikTok από ανώτερους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας, οι οποίες αποκάλυψαν ανησυχητικές πληροφορίες για τις δυνατότητες κατασκοπείας της εφαρμογής. Σύμφωνα με δηλώσεις γερουσιαστών στο Axios, φέρεται ότι το TikTok μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο των συσκευών των χρηστών, αλλά και να παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους σε άλλες εφαρμογές. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν έχει καταστεί δημοσίως διαθέσιμη.



Μια πρότερη έκδοση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διανύθηκε με ταχύτητα τη διαδρομή της Βουλής τον Μάρτιο, αλλά αντιμετώπισε στασιμότητα στη Γερουσία για πάνω από έναν μήνα. Προσαρτώντας το νομοσχέδιο σχετικά με το TikTok σε ένα κρίσιμο πακέτο διεθνούς βοήθειας, οι νομοθέτες κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν σχεδόν με βεβαιότητα την έγκρισή του από τη Γερουσία.



Οι δικηγόροι τεχνολογίας εκφράζουν ανησυχίες για το σχέδιο νόμου σχετικά με το TikTok, τονίζοντας πως οι ασαφείς διατυπώσεις του μπορεί να οδηγήσουν στην απαγόρευση και άλλων εφαρμογών πέρα από το TikTok. Η ανησυχία στηρίζεται στους αόριστους ορισμούς του νομοσχεδίου σχετικά με τις «εφαρμογές που ελέγχονται από ξένους εχθρούς», καθώς και στην παροχή στον πρόεδρο ενός εκτεταμένου και σχεδόν ανεξέλεγκτου πεδίου εξουσίας για την κατηγοριοποίηση τέτοιων εφαρμογών.



Καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump ετοιμάζεται να εγκρίνει τη νομοθεσία που αφορά το TikTok, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναθεώρησε τη θέση του σχετικά με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Donald Trump, που προηγουμένως είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει τη χρήση του TikTok το 2020 μέσω ενός εκτελεστικού διατάγματος – το οποίο ακυρώθηκε αργότερα από ομοσπονδιακό δικαστήριο –, τώρα υποστηρίζει την πλατφόρμα. Δημοσίευσε στο Truth Social τη Δευτέρα λέγοντας ότι «ο Jo Biden φέρει την ευθύνη για την απαγόρευση του TikTok».



Η ανατροπή του Donald Trum, η οποία φαίνεται αντιφατική, είναι πιθανό να κερδίσει την εύνοια των νεότερων ψηφοφόρων. Παρά τη συντριπτική υποστήριξη στο Κογκρέσο, η απαγόρευση του TikTok των ΗΠΑ δεν είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους. Μόλις το 38% των ενηλίκων των ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν την απαγόρευση του TikTok, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Pew. Εάν ο Μπάιντεν υπογράψει το νομοσχέδιο για το TikTok, θα φανεί ισχυρός έναντι της Κίνας, αλλά ενδέχεται να χάσει σημαντικούς ψηφοφόρους.



Δείτε ακόμη: Ο ανταγωνιστής του Instagram, TikTok Notes, μόλις κυκλοφόρησε



Το TikTok λέει ότι αυτό το νομοσχέδιο θα «καταπατούσε» την ελευθερία του λόγου στην Αμερική, μια ολοένα και πιο δημοφιλής αξίωση μεταξύ των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης. Το X του Elon Musk και το Truth Social του Trump προβάλλουν παρόμοια επιχειρήματα για το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο της εφαρμογής τους. Εν τω μεταξύ, το Meta του Mark Zuckerberg πηγαίνει προς την άλλη κατεύθυνση. Το Facebook, το Threads και το Instagram υποσχέθηκαν να μην δίνουν προτεραιότητα στις ειδήσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τους, δημιουργώντας πιο θαμπές εφαρμογές με αντάλλαγμα λιγότερες διαμάχες.



Πηγή: gizmodo




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια