Κασσελάκης: Ποια είναι η καλύτερη στιγμή...

Nonews-NEWS.comΚασσελάκης: Ποια είναι η καλύτερη στιγμή...
http://www.nonews-news.com/2024/05/blog-post_334.html
May 27th 2024, 18:58
...επιτέλους, να αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος;...
Άλλη μια έκκληση για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, καταδικάζοντας σφοδρά το πιο πρόσφατο ισραηλινό αιματοκύλισμα στη Ράφα, έκανε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Παλαιστίνη...


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» είπε σχετικά: «Σήμερα το πρωί συνέβη άλλο ένα αιματοκύλισμα. Σαράντα παιδιά δολοφονήθηκαν στη Ράφα από επέμβαση του Ισραήλ. Δεν νοείται πλέον αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα Ιστορίας από τη φιλία του ελληνικού λαού και του παλαιστινιακού λαού, αρχίζοντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιάσερ Αραφάτ και σήμερα να το φέρουμε πάλι ως προμετωπίδα της εξωτερικής μας πολιτικής. Διότι αν όχι τώρα, πότε; Ποια είναι η καλύτερη στιγμή, επιτέλους, να αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας;».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε επίσης πως «το 75% της Γάζας έχει καταστραφεί. Έχω δει πολλές φωτογραφίες κι έχω ακούσει από τις Αρχές εδώ τι αντιμετωπίζουν. Μέχρι και τα χρήματα τα οποία στέλνει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα, τα έχει μπλοκάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Και συγχρόνως, μάλιστα, δέχονται και μεγάλες πιέσεις και στη Δυτική Όχθη. Και αυτό λοιπόν δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να συνεχίζεται».
Τόνισε ακόμα ότι «ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, η Ελλάδα» δεν μπορεί να «ανεχτεί» αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. «Δηλαδή αυτό το οποίο, υποτίθεται, ότι ήταν ένα δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς, έχει γίνει πλέον ένα αιματοκύλισμα, μια σφαγή χωρίς κανένα τέλος στον ορίζοντα», σημείωσε.


Εξάλλου, ο Στ. Κασσελάκης τόνισε πως η ευρωπαϊκή Αριστερά και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να αντισταθούν στην άνοδο της ακροδεξιάς και να φέρουν την ηγεσία των Βρυξελλών προ των ευθυνών της.


«Η Ευρώπη πρέπει να έχει άποψη. Δεν μπορεί να ακολουθεί το παράδειγμα της Αμερικής σε ό,τι διαπραγματεύσεις κάνει με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τις αραβικές χώρες. Η Ευρώπη πρέπει να έχει άποψη και αυτή η άποψη και η δραστηριότητα πρέπει να είναι υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε.


Σημείωσε, δε, πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηριχτεί και η PLO και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά συγχρόνως να προχωρήσει η κατάπαυση πυρός άμεσα. Όπως είπε, η Παλαιστινιακή Αρχή ζητάει «την απελευθέρωση των κονδυλίων που έχουν στείλει για ανθρωπιστική βοήθεια και επίσης να σταματήσει η πίεση που δέχονται από το Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη».


Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Δυτική Όχθη είπε πως η εν λόγω «πίεση» είναι «απόρροια των αποφάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως των αποφάσεων περί εποικισμών, οι οποίοι βαίνουν και ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ» και τόνισε την ανάγκη «να επιστρέψουμε στις διεθνείς Συνθήκες, στις διεθνείς αποφάσεις» κάτι στο οποίο η Ελλάδα «έχει ρόλο να παίξει».


«Έχει αλλάξει ραγδαία η κατάσταση. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή μία κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ, που, κατά τη γνώμη μου, θα είναι πολύ επικίνδυνη για τη σταθερότητα, που δεν υπάρχει εξάλλου, στην περιοχή. Αλλά πραγματικά δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου. Δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση για μια λύση δύο κρατών, όταν η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί αυτό να είναι το μοντέλο. Άρα λοιπόν πώς θα υπάρξει ειρήνευση, εάν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός; Αυτό ακριβώς πρέπει να απαιτήσει η Ευρώπη. Και αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν κι ένα μήνυμα υπέρ της ειρήνης και υπέρ των κανόνων του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ', τον Ειδικό Συντονιστή του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τον εκτελεστικό γραμματέα της Palestine Liberation Organization, Hussein Al Sheikh.  


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Ειδικός Συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Muhannad Hadi για την ανθρωπιστική καταστροφή και τις αβίωτες συνθήκες ζωής που επικρατούν στη Λωρίδα της Γάζας.


Αναφερόμενη στο ταξίδι του κ. Κασσελάκη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι «ο σκοπός του ταξιδιού, όπως είπε, είναι να σταλεί ένα μήνυμα ειρήνης και δικαιοσύνης να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, να απελευθερωθούν οι όμηροι, τονίζοντας ότι σ' αυτήν την κατεύθυνση οφείλει να εργάζεται όλος ο δυτικός κόσμος». 


You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια