Ισραήλ και Χαμάς απορρίπτουν τα περί διάπραξης εγκλημάτων στη Γάζα...

Nonews-NEWS.com



Ισραήλ και Χαμάς απορρίπτουν τα περί διάπραξης εγκλημάτων στη Γάζα...
http://www.nonews-news.com/2024/05/blog-post_1228.html
May 20th 2024, 18:21








 Μύδρους κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξαπολύουν Τελ Αβίβ και Χαμάς, μετά την απόφαση του εισαγγελέα Καρίμ Χαν να ζητήσει από επιτροπή δικαστών να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιoάβ Γκάλαντ, αλλά και κατά των ηγετών της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι (είναι πιο γνωστός ως... Μοχάμεντ Ντέιφ) και Ισμαήλ Χανίγια.




Αιτία, όσα έκανε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ο πόλεμος στη Γάζα που έχει εξαπολύσει έκτοτε το Ισραήλ.


Όπως αποκάλυψε στο αμερικανικό CNN o εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, το κατηγορητήριο εναντίον των Ισραηλινών Νετανιάχου και Γκάλαντ, περιλαμβάνει τα εξής εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας:




Χρήση της πείνας των αμάχων ως μεθόδου πολέμου (έγκλημα πολέμου)
Πρόκληση εσκεμμένα μεγάλης ταλαιπωρίας ή σοβαρού τραυματισμού σε σώματα ή την υγεία
Δολοφονίες ή δολοφονίες ως έγκλημα πολέμου
Σκόπιμη πραγματοποίηση επιθέσεων κατά άμαχου πληθυσμού (έγκλημα πολέμου)
Εξόντωση και/ή δολοφονία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο θανάτων που προκαλούνται από πείνα (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
Διώξεις (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
Απάνθρωπες πράξεις (εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας).




Εναντίον των ηγετών της Χαμάς, αναφέρει τα εξής εγκλήματα:


Εξόντωση ανθρώπων (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
Δολοφονίες (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
Σύλληψη ομήρων (έγκλημα πολέμου)
Βιασμός και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας (εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
Βασανιστήρια (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
Απάνθρωπες πράξεις (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
Σκληρή μεταχείριση (έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
Προσβολές για την προσωπική αξιοπρέπεια (έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)


Ισραήλ: «Έγκλημα ιστορικών διαστάσεων»


Η πρώτη αντίδραση στο Ισραήλ προήλθε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΠΔ «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων», καθώς υποστήριξε ότι «το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθές τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία».




Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ χαρακτήρισε την το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ «επίδειξη υποκρισίας και εβραϊκού μίσους», λέγοντας ότι «θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα». «Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους (σ.σ. Νετανιάχου και Γκάλαντ) είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», είπε, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ΔΠΔ.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αγνοήσει το ΔΠΔ και τον Καρίμ Χαν, λέγοντας ότι έχουν αντισημιτική στάση και υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.


«Καταστροφή» χαρακτήρισε το γεγονός και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ, καταδικάζοντας την ανακοίνωση του ΔΠΔ και εκφράζοντας την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συγκληθεί και θα καταδικάσει την απόφαση του ΔΠΔ.


Χαμάς: «Εξισώνει το θύμα με τον εκτελεστή»


Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και από την παλαιστινιακή πλευρά, με τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι να επισημαίνει ότι η απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ «εξισώνει το θύμα με τον εκτελεστή», αλλά και ότι ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» που διεξάγει στη Γάζα.


Η Χαμάς, επίσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, απαιτεί να ακυρωθεί το αίτημα του εισαγγελέα για την έκδοση ενταλμάτων, επισημαίνοντας επίσης ότι το αίτημα για εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ έρχεται «με επτά μήνες καθυστέρηση»


Επιπλέον, η Χαμάς καλεί τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης «για όλους τους Ισραηλινούς αξιωματούχους που έδωσαν εντολές και τους στρατιώτες που διέπραξαν εγκλήματα, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης». Όπως τονίζει, ο εισαγγελέας «ενεργεί κατά παράβαση όλων των κανόνων που επιτρέπουν σε όσους βρίσκονται υπό κατοχή, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, να αντιστέκονται στον κατακτητή τους».




Γάζα, καταστραμμένα κτίρια από βομβαρδισμούς | AP Photo/Mohammed Dahman
Από την πλευρά της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, επισημαίνει ότι η απόφαση του ΔΠΔ για τη Χαμάς αποτελεί «σύγχυση μεταξύ του θύματος και του εκτελεστή». Και πρόσθεσε ότι «το ΔΠΔ καλείται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας».


Αντίδραση από τον ΟΗΕ


Την ίδια ώρα, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση χαιρέτισε τα αιτήματα του εισαγγελέα για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης. 


Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μπαλακρίσναν Ρατζαγκοπάλ, γράφει: «Σχετικά με το αίτημα του Εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα: κατά της Χαμάς, οι κατηγορίες για ομηρεία και δολοφονία που είναι πιθανό να ισχύουν, αλλά όχι εναντίον άλλων. Εναντίον των Ισραηλινών ηγετών, όμως, όλες οι κατηγορίες είναι πιθανό να επιμείνουν. Και οι κατηγορίες που λείπουν περιλαμβάνουν επιθέσεις εναντίον διαφόρων πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών!».


Τι περιμένουμε τώρα


Το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για να εξεταστεί θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες, ώστε να διαπιστωθεί αν επαρκούν τα αποδεικτικά στοιχεία και αν η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει.


Το Ισραήλ, καθώς δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, ακόμη και αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Γιοάβ Γκάλαντ δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο δίωξης. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι ξεκινάει αυτή η διαδικασία εναντίον δύο τόσο ισχυρών πολιτικών, αυξάνει την απομόνωση του Ισραήλ. Αν τα εντάλματα εκδοθούν, η απειλή σύλληψης θα μπορούσε να δυσκολέψει τους Ισραηλινούς ηγέτες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.


Όσον αφορά τους τρεις ηγέτες της Χαμάς, ο Γιάχα Σινγουάρ και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, βρίσκονται στη Γάζα. Ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ζει στο Κατάρ και ταξιδεύει συχνά σε όλη την περιοχή.




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια